Защо трябва да закусваме?

Сутрин повечето от нас бързат. Бързат за работа, бързат да заведат децата на градина, бързат за трамвая или за да изпият чаша кафе преди служебният им ден да е започнал. И обикновено пропускаме закуската, която всъщност е най-важното хранене през деня.

Тя ни дава здравословен старт на деня, изпълва ни с енергия, работоспособност и жизнерадост. Освен всичкото това, тя задвижва нашият метаболизъм и е задължителна при поти всички режими за отслабване или за здравословен живот.

закуска

Кога да закусваме?

Веднага след ставане. Не чакайте да се разсъните с чаша кафе, а преди нея задължително хапнете нещо.

Какво да закусваме?

Тук вариантите са много. Всеки режим на хранене има свой поглед към този въпрос и съветва различни неща. При разделното хранене е залегнала теорията, че до обяд трябва да се хапват само плодове, защото през това време се извършват очистителни процеси. Това е един добър съвет и за заетите хора, които нямат време да приготвят нещо по-специално сутрин. Една ябълка, шепа череши или ягоди, дори банан, изяден по пътя за работа е чудесна закуска.

При високо мазнинният – ниско въглехидратен режим съветват да хапваме протеини и мазнини. Това са мляко и млечни и различни видове меса. Не вярвам някой да гори от желание да закуси с пържола, за това предлагаме кисело мляко със смлени семена и ядки, богати на омега 3 киселини или прясно мляко с мюсли или био мармалад или конфитюр

В теорията за здравословно хранене се препоръчват пълнозърнестите храни. Те са богати на енергия, която ни е особено нужна сутрин, а и на фибри, засилващи метаболизма. Така, че филията хляб с масло от детството ни е подходяща, стига да е пълнозърнеста. Овесените ядки също са страхотен вариант.

Колкото и да бързате сутрин и дори да не изпитвате глад, хапнете нещо, за да осигурите добър старт на деня си и да се изпълните с енергия и позитивизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*