Lee Cooper и дънки за всеки

lee-coperВсеки е чувал за марката Lee Cooper. Това е един от световноизвестните брандове за облекло от деним, а историята на компанията и трайната среда, която е оставила в историческото развитие на дънките е огромна.

Морис  Купър е човекът, който стои зад създаването на тази фундаментална в света облеклото компания. Това се случва през 1908 година, когато е основана в Лондон фабриката MCooperOverallslimited, като фокусът на производството е около работните облекла и костюмите. По-късно, след десетилетия, в които компанията устоява присъствието си на лондонския пазар, избухва Втората световна война, която претрансформира практиката на MCooperOverallslimited към патриотичния дълг към отечеството и се започва производството на униформи за британските войници.

Това се случва след като в навечерието на войната Морис Купър загива в автомобилна катастрофа и фабриката се поема от сина му, който 6 години по-късно, през  1946 година сменя името на доста по-благозвучното Lee Cooper, което познаваме и днес.

През 50-те години на 20 век джинсовите облекла взривяват света с появата си и създават презпрецедентен ръст в търсенето на дънкови панталони – мода, която продължава и днес. Предприемчивият управител на Lee Cooper през този период Харолд Купър веднага усеща накъде духа вятъра на общественото мнение и започва серийното производство на всякакви облекла от деним, които да бъдат подходящи за всички членове семейството. Lee Cooper създава и дръзката революция с промяната на местоположението на дамския цип, който дотогава се е намирал отстрани. В моделите на компанията ципът застава на познатото и до днес място отпред, за ужас на тогавашните моралисти и естети, които твърдят, че това е скандално. Въпреки тяхното мнение дънките с цип отпред започват да се продават като топъл хляб и Lee Cooper започва шеметното си издигане сред популярните световни марки за производство на модерно облекло. Шокът, който предизвиква марката с иновациите си бързо печели доверието на по-младите, които намират бунтът за завладяващ.

През 1968 година се случва нова революция, когато Lee Cooper създават първите цветни дънки, които толкова шокират тогавашните медии, че започват да излизат заглавия, които обявяват , че „Денимът е мъртъв”, но младежите от новото поколение отново прегръщат идеята.

През 80-те пък компанията започва предлагането на дънки, които да изглеждат износени, протрити и имат дупки, въпреки, че са чисто нови. Странното хрумване е новият провокативен камък, хвърлен от Lee Cooper и новата революция в света на модерното облекло.

Високото качество на дънките и иновациите са запазена марка на Lee Cooper, компанията, която задържа лидерските си позиции и обичта на потребителите си вече повече от столетие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*