Ламиниран паркет или дюшеме да изберем за спалнята

Спалнята е особено важно пространство за едно семейство, освен за почивка, това е място където семейството се утвърждава, почива и засилва своята връзка. За това е от огромно значение точно там да се постигне атмосфера на топлота, уют и приветливост, за да може не само тялото да почива, но и душата в нея.

Кой избор е по-правилен за вас – ламинат или масив

Ламинат на ниска ценаСтарата традиция е Европа е да се създават подови настилки от масивни парчета дърво, най-често дъб, за да може да има дума удобство и топлота. Това все пак са качество, от които всеки дом се нуждае, а дървото е един от тези материали, които най-често се асоциират с топлота и уют.

С наличието на нови производствени процеси, машини и технологии, през 80те години бе създаден процес на ламиниране на дървесина, който се ползва до ден днешен. Причината зад създаването на този метод стои зад поскъпването на петрола, транспортирането на дървесината и засиленото защитаване на месни горски насаждения от правителствата.

Този логистичен кошмар, обаче, бе причината един от най-интересните продукти да се появи на бял свят – ламинираният паркет. Той е сходен до ПДЧ или MDF плочите, с това, че те са следствие на процес на пресоване на дотогава свободни дървесни частици, стружки и прах.

Какво представлява ламината

Ламинирането е процес чрез, които допреди това свободни частици прах или дървесина, могат да се сведат до обща, солидна маса. Тя е стабилна, издръжлива на влага и е способна да носи не сами своята тежест, но и тази на други елементи без да се нарушава нейната структура.

В контекста на  производството на ламинираните паркети е нужна топлина, смола и суровина, която е под формата на рециклирани стърготини от дърводобивната промишленост. Пресовата се случва под изключително високо напрежение, след което е нужно изпичане и подлагане на допълнително третиране, което образува външните слоеве, дизайн цветове и т.н.

В зависимост от производителя, ламинираният паркет може да варира като дебелина, но най-често купуваните са 8мм и 6мм, тъй като те са най-достъпните като цена. Проблемът с тях, е че горните слоеве са доста лесно нарушими, което води до нуждата от подмяна, което оскъпява поддръжката на дома.

Масивните паркети и дюшемета

Дюшеметата са класиката в жанра – за тяхното изработване е нужна специализирана машина, която изрязва мъжка и женска част. Това служи като връзка между различните елементи и изисква прецизност и добро на материал, не всяко дърво е подходящо за масивен паркет – най-често се ползва дъб или бук заради техните механични характеристики.

Масива е издръжлив, красив и доста лесен за поддържане, нараняване на повърхността изисква шлайфане и последяващо байцване и лакиране. За сметка на това дюшемето е значително по-скъпо от евтиният ламинат, но пък атмосферата, изолацията и топлотата от него е несравним.

Каквото и да изберете, можете да намерите качествени решения на вашите домашни и бизнес нужди на Praktis.bg – където качеството не винаги е скъпо удоволствие.

About dman

Аз съм дигитален нинджа в SEO оптимизацията на онлайн магазини за България, като самият аз имам опит с магазин за продажба на хранителни добавки с натурален характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*