Всяка жена може да кърми!

Всяка жена може да кърми!

Кърмата след раждането се появява у абсолютно всички жени. При някои от тях коластрата се появява няколко месеца преди раждането, при някои се появява едва на 5-6- ден след раждането.

Това зависи от хормоналния статус на жената и от състоянието на гърдите и и нейните зърна. Но у всички се появява мляко! В последствие, под влияние на определени фактори, лактацията (отделянето на кърма) може да намалее – стрес, нередовно хранене, липса на сън – всички тези фактори могат да повлияят отрицателно на отделянето на мляко от гърдите на младите майки.

Много е важно близките и приятелите да помогната на кърмачката. Тази помощ може да се изрази на първо време в поемането на всички грижи за дома и домакинството – готвене, чистене, пране и т.н. По този начин ще освободите време на майката да общува с детето и ще намалите стреса и. Много важен фактор за намаляване количеството кърма е неправилната поза по време на кърмене. Ако позата предизвиква умора и дискомфорт, задължително изпробвайте друга и се консултирайте с вашия лекар.

кърмене на бебе

Защо някои деца се отказват от гърдата?

Причината за отказ от кърмене от страна на малките деца може да бъде особена форма на зърната на майката – плоски, вдлъбнати. Още по време на бременността на жените се препоръчва регулярно да ги масажират, предварително намазвайки ги с крем, който съдържа витамин А или Е. В случай, че зърната на гърдите са вдлъбнати те могат да бъдат коригирани с помощта на помпа за коригиране на зърна. При неуспех не се отказвайте от кърменето – много фирми предлагат различни по размери силиконови зърна за кърмене. Те могат да бъдат използвани и в случай, че гърдите ви са разранени.
Понякога детето се отказва от кърменето, заради изменение вкуса на кърмата. Вкусът на кърмата може да се измени поради поемане на големи количества лук и чесън, например, или заради приемане на определени медикаменти.
Ако гърдата е препълнена с мляко и е много стегната, то детето може да не успява да обхване достатъчна част от нея, което да възпрепятства нормалното приемане на мляко. В този случай може да “изцедите” определено количество кърма, за да спадне налягането, преди да поднесете детето към гърдата.

Повече за кърменето, бременноста и грижата за детето в Боботик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*