Как се перът килими професионално

Тези от нас, които са имало удоволствието да прекарват летата на село знаят много добре как се перат черги и килими, за това имаме обща образованост на темите и знаем как да подходим. Но ако вникнем по-дълбоко в темата, става ясно, че професионалните фирми като PraneKilimi.bg правят много повече от това да намокрят килима.

Правилният подход

Пране на килими в СофияПри по-дълбоко запознаваме с темата се оказва, че килимът е доста сложна система от взаимодействия между различните елементи като най-често могат да се характеризират 3 основни слоя – основа, междинен, пигментиран (това, което виждате най-отгоре). Всеки от тях изпълнява строго определена функция, като правилната поддръжка на тези нива на килима би се отразила на неговият живот и красота.

Добре е да не забравяме, че хубавите килими са инвестиция, а персийските са наследствено удоволствие, което се нуждае от правилният подход, за да издържи още поне 1 поколение. Професионалните фирми за пране на килими като PraneKilimi.bg подхождат внимателно към всички елементи, като умишлено използват подходи и препарати, които се грижат и за трите едновременно.

Основата

Основата е това, за което се държи всичко останало – ако това се отслаби то вашият килим бързо ще започне да „оплешивява” а това е крайно неприятна гледка. За това е важно този слой да се третира с препарати с ниско Ph, като целта е да се постигне неутралност.

В основата могат да се задържат много от най-фините прахови частици, като те допринасят за генерален респираторен дискомфорт, а при по-чувствителните хора може дори и до леки алергични реакции. Ако това е килим в детска стая е добре той да бъде изпран правилно и сравнително често – 2-3 пъти в годината.

Междинният слой

Той служи за подсилване на оцветеният, горен слой на килима, като го предържа към основата и подсилва връзката му, той също така защитава горната част на основата от раздиране. Там може да се натрупат по-едри частици, които са трудни за премахване с обикновена прахосмукачка. Добре е да се третира с хладка вода и малко механично търкане, като това може да се направи с нежна четка – след това влагата и мръсотията се извличат с вакуум.

Пигментираният слой

Професионалните фирми обръщат внимание на този слой, понеже там са най-видимите проблеми и петна – ако притежавате дългокосмест килим то е нужно той да се третира с подобаващите препарати и методи. Професионална фирма като PraneKilimi.bg би изпрала килимът с нежни, но ефикасни препарати и би извлекла мръсотията с вакуум, като това е най-нежният подход.

За синтетични фибри е възможно употребата на топлина, която би премахнала влагата равномерно, но за естествени фибри, които отговарят добре на този метод се препоръчват сухи методи на пране или вакуумно извличане на мръсотията.

About dman

Аз съм дигитален нинджа в SEO оптимизацията на онлайн магазини за България, като самият аз имам опит с магазин за продажба на хранителни добавки с натурален характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*