5 правила за изграждане на добра кредитна история

Едно от основните изисквания на банките при кандидатстване за заеми е, че те отпускат кредити само на хора с подходяща, положителна кредитна история. Тя се проверява всеки път от всички банкови кредитни институции, преди да издадат решение за кредит. Струва си да се погрижите за изграждането на добра история в ЦКР, където се съхранява кредитна информация всички в България. Представяме ви 5 универсални правила, свързани със създаването на положителна кредитна история.

 Как да подобрим кредитната си история?

Кредитната история се изгражда заедно с възникването и изплащането на вноските по кредити. Струва си да я оформите съзнателно, защото благодарение на нея, ще имате по-голям шанс да получите положителни кредитни решения, т.е. одобрение в бъдеще.

 Как да изградим добра кредитна история?

Хората, които планират да кандидатстват за по-голям заем, например ипотека, трябва да започнат да изграждат положителна кредитна история възможно най-рано. Ето 5 правила за това:

 

  1. Теглете малки заеми, които можете да изплатите. Макар, че може да ви изглежда странно на пръв поглед, липсата на заеми, взети от потенциалния кредитополучател, е обезпокоителна за банките. Те не знаят какво да очакват от такъв клиент. Ето защо е добра идея да използвате определени кредитни продукти, когато е възможно, например кредитна карта или овърдрафт. Добре е да започнете да изграждате кредитната си история по-рано, ако планирате да купите нещо голямо с кредит.

 

  1. Вземете заем на вноски. Хладилник, пералня или телефон на вноски от магазина ще ви помогнат да изградите кредитна история на клиент, който си плаща задълженията навреме. Цената на такива вноски може да е малка. Струва си да се използва т.нар първи безлихвен кредит, чиято вноска е нула процента.

 

  1. Изплащайте редовно заемите си. Това е водещото правило при изграждането на положителна кредитна история в ЦКР. Всяко забавяне се отразява неблагоприятно на историята на клиента в базата данни на Регистъра. Ако не бъдат погасени всички вноски по всички кредитни задължения в рамките на предварително договорения период, има риск да влезете в черния списък на ЦКР поради просрочия.

 

  1. Преговаряйте с банката си в случай на финансови проблеми. Много важна е кредитната история за някой, който възнамерява да използва голям заем в бъдеще. В живота обаче може да се случи много, което може да наруши изплащането на вноски по съществуващите задължения. Следователно си струва да се договаряте с банката в такива случаи и да удължите срока на изплащане или да се възползвате от така наречените кредитни ваканции.

 

  1. Съгласете се с обработката на информация в ЦКР. След изплащане на всеки един заем след определен срок ЦКР изтрива данните на кредитополучателя. По погасени кредити историята се съхранява за срок от пет години. Иначе казано, погасен преди 5 г. лош кредит, ще изчезне от записа ви в ЦКР. Така вашата кредитна история няма да бъде изложена на риск и ще работи във ваша полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*