Храните, които предпазват от косопад

Ако искате да предотвратите появата на косопад, тогава трябва да направите няколко стъпки за да избегнете този проблем. Не трябва да забравяте, че правилното хранене е едно от нещата, които могат да окажат огромно въздействие върху вашето здраве, а също и върху това на косата ви. Съществуват храни, които са с богато съдържание на полезни вещества, като чрез тяхната консумация вие ще помогнете на фоликулите на космите да се захванат още по-силно към скалпа, а така ще имате много по-здрава коса.

Съществуват храни, които могат да предотвратят загубата на коса, като се справят с нарушения в тялото. Някой от тези здравни проблеми са сред основните причини за косопад:

  • Анемията се счита за един от основните здравни проблеми, които се свързват с падането на косата. За лечението и са необходими храни, които са богати на желязо, като например черен дроб (трябва да се консумира с повишено внимание от бременните жени). Яйцата, зелените листни зеленчуци, житните растения и дори стафидите също са добри източници на желязо и могат да помогнат за справянето с анемията и с косопада, причинен от нея.
  • Загубата на коса може да бъде причинена и от дисфункция на щитовидната жлеза. Този проблем може да бъде преборен с храни, богати на витамин А и йод. Тези хранителни вещества могат да бъдат открити в морковите, спанака, маслото от сурово пресован лен, орехите и тиквата. Освен морската сол, на йод са богати зелето, ряпата, синапа, соята, фъстъците, кедровите ядки и просото. Именно тези храни се препоръчват при хората с недостиг на йод.

Храни, богати на протеини, които могат да предпазят от косопад

С оглед на факта, че косата е съставена най-вече от протеини, всеки от нас трябва да си създаде режим на хранене, с включване на богати на протеини храни. Добър вариант е консумацията на бирена мая, пшеничени зародиши и телешки черен дроб. Освен това се препоръчва приемането на две супени лъжици лецитин на гранули и храни с богато съдържание на витамин В. Тези вещества са сред основните, които изграждат косъма.

Някой от изследванията показват, че соевият протеин може да засили развитието на косата и по този начин да спре нейната загуба. Храните, които са богати на този протеин са соевото мляко и сиренето тофу. Някой от другите източници са яйцата, нискомасленото сирене, рибата, фасула и киселото мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*