Трябва ли да се притеснявате от появата на витилиго?

Витилиго е специален вид кожно заболяване, което представлява депигментация на кожата. Най-малко един на всеки сто души са изправени пред този кожен проблем. Той засяга хората без значение от техния пол, раса и възраст. Въпреки, че витилиго е по-разпространено при хора, преминали 25 годишна възраст, от друга страна, хората с тъмна кожа са по-предразположени към това заболяване. Витилиго се свърза с някои опасни възпалителни и автоимунни заболявания.

Причини за възникване на витилиго

Заболяването има огромен ефект върху косата и скалпа. Обикновено, когато е засегната косата, се образуват бели ивици и петна върху нея. Това ще се отрази и на окосмяването по тялото и лицето. Наследствеността също може да бъде причина за този кожен проблем. В действителност над 30% от хората, страдащи от това заболяване имат близки в семейството си, които също са засегнати от него. Стресът също е една от основните причини за витилиго. Някои други причини са имунна хипотеза, невронна хипотеза и др.

Лечение на витилиго

Добрата новина за хората, страдащи от витилиго е, че има широк спектър на лечение. Говорейки за основните методи, никой не може да игнорира факта, че PUVA лечението ще бъде първото, което ще бъде предложено. От друга страна, хирургическите трансплантации се прилагат при хора с по-малко засегнати области по кожата. Стероидна терапия за локално приложени, което включва използването на някои стероидни кремове, ще бъде един добър начин за лечение на това заболяване. Тази терапия води до повторна пигментация и по този начин се премахват белите петна. Използването на псорален е също един от най-популярните методи за лечение на витилиго, което е особено разпространено в САЩ. Ултравиолетови лъчи също така се използват в този вид терапия.

Не на последно място, трябва да споменем и лечението на витилиго с помощта на билкови средства. Все повече хора прибягват до употребата на тези толкова достъпни и без поява на странични ефекти медикаменти. Посъветвайте се с лекар, преди да предприемете лечение с какъвто и да е продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*