Стотици пчелни семейства отровени в Дренов

Троянския край е беден на паша и затова предприемчивите ни пчелари настаняват пчелините си в места, благоприятни за пчеларстване. Такова е село Дренов, община Ловеч. Поради повишения интерес към биогоривата тази година големи площи в землището на селото бяха засяти с рапица. Пролетта позволи пчелните семейства да се развият добре и да посрещнат готови цъфтежа на рапицата. Но през апил бе извършена растителнозащитна обработка на рапицата с авиационен оператор в нарушение на наредба №15/2004 г., в резултат на която загинаха летящите пчели на почти всички семейства.

Ето и хронологията на трагедията. С писмо от 6 април Кооперация „Слънце“ предупреждава кмета на община Ловеч, кмета на село Дренов, РСЗР и РВМС, че на 13.04. от 8.00 до 17.00 часа ще се проведе третиране на пшеница и рапица с препарат „Валсарел“ 530 ЕК. Като подлежащи на третиране са посочени три местностти – Урта Бозалък, Второ поле и Припека. Писмото е получено в кметството на с.Дренов в същия ден. Кметът на селото е бил в отпуск и го е замествал секретаря на кметството. Чак в навечерието на пръскането са разлепени, по сведение на пострадалите пчелари, 3 обяви, написани с флумастер. Лекият дъжд веднага е размил едната от тях. В обявата на кметството е посочено, че ще бъде пръскана пшеницата и не е споменато нищо за рапицата. Има пчелари, които са прочели обявата, но спокойни, че пчелите им не посещават пшеницата, не са взели предпазни мерки. В добавък освен в посочените три местности пръскането е проведено в още три – Валога, Владинска мера и Над гората.

Характерно е, че летящите пчели загиват в полето, единици са тези, които успяват да долетят до кошерите. На следващия ден – 14 април, който е слънчев и топъл, в 9.30 часа в присъствието на кмета на селото е проверен пчелина на Дачо Църовски. От нито един кошер не влизат и излизат пчели. Летящи пчели се появяват чак след два дни. Пострадали са около 80% от пчелните семейства в селото. Кметството обаче отказва да издаде протокол за отравянето.

В регистъра на селото са вписани 11 пчелина с 460 пчелни семейства. Четири от пчелините са собственост на троянски пчелари, трима от които не живеят в селото. Действителният брой на пчелните семейства е по-голям, а има и нерегистрирани пчелини. Имало е достатъчно време да бъдат издирени по телефона и уведомени собствениците на регистрирани пчелини.

Поради небрежността на местните власти, кооперация „Слънце“ и авиационния оператор е провалена рапицовата паша. Пчелните семейства са върнати назад в развитието си. Под въпрос е усвояването на акациевата паша. Загубите за пчеларите са огромни.

Източник: Multimax.bg

About dman

Аз съм дигитален нинджа в SEO оптимизацията на онлайн магазини за България, като самият аз имам опит с магазин за продажба на хранителни добавки с натурален характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*