Спирането на бизнес дейността засяга вашата кредитоспособност

Спирането на бизнес дейността не е само начин да се освободите от тежестта на осигурителните вноски в момент, когато компанията носи ниски доходи. Също така, което може да е изненада за мнозина, потенциално отрицателно въздействие върху кредитоспособността след възобновяване на бизнеса.

  Плащането на вноски е особено трудно задължение, когато текущият доход е нисък – или изобщо няма такъв. Освен всичко друго, за да улесни предприемачите да оцелеят в толкова труден момент, законодателят въведе възможността за временно спиране на стопанската дейност.

Какво се освобождава – и какво не – спиране на бизнес дейността

Въпреки факта, че след спирането на дейността компанията по принцип „не оперира“, не я освобождава от задължението да изпълнява сключени преди това договори. Напротив, Законът за правото на предприемачите изрично посочва, че предприемачът „е длъжен да уреди задълженията, възникнали преди датата на спиране на икономическата дейност“. Това, разбира се, важи и за кредити и заеми. Въпреки спирането на стопанската дейност, предприемачът трябва да им изплати при обичайните условия.

Въздействие на спирането на операциите върху кредитоспособността

Малко по-малко очевидно е въздействието на спирането на операциите върху заеми, които тепърва ще бъдат взети, т.е. върху кредитоспособността на предприемача. „Преустановена“ бизнес дейност се третира от заемодателите по същия начин като новосъздадената компания. И това се превръща във възможността за получаване на финансиране за дейността.

Много заемодатели  поддържат само компании с достатъчно дълга история. Така че независимо колко дълго сте управлявали бизнеса си преди спирането му – месец, година или 10 години – спирането „нулира“ стажа на вашата компания. Така че може да се окаже, че спирането на вашата бизнес дейност ще ви откъсне за известно време от атрактивни източници на финансиране. Това е още по-важно, тъй като така или иначе бизнес заемът е сравнително труден за достъп.

Следователно, особено си струва да се обмисли спирането на операциите в случай на сезонен бизнес. Може би, вместо да затваряте временно вратите на компанията, е по-добре да помислите за начини да си осигурите доходите и извън сезона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*