Слънцезащитната козметика за тяло – позабравения приятел на човека

В разгара на лятото, един от основните проблеми, с които се сблъсква нашата кожа, това е слънчевото изгаряне. Дерматолозите предупреждават, че след първите 15 минути изложена на слънце, кожата ни е в потенциална опасност от изгаряне и слънчеви алергии. За това време тя си набавя всичко необходимо от слънцето. Важно е да използваме необходимата слънцезащитна козметика за тяло, за да неутрализираме действието на вредните UV – лъчи.

През горещите месеци, пазарът е залят от слънцезащитна козметика с различен фактор под формата на спрейове, масла, кремове, лосиони. В тях има съставки, които се борят доказано с вредната и също опасна слънчева радиация.

“Слънчевите“ бани на пряка светлина не се препоръчват за малки деца. Необходимо е да носят шапка и да са намазани с лосион с по-висок слънцезащитен фактор, тъй като тяхната кожа е много по-чувствителна.

Sunburn Protection Factor (SPF) –това е факторът за предпазване от слънчево изгаряне. Чрез него се измерва доколко дадения продукт на слънцезащитната козметика предпазва кожата от UVB – лъчите. За най-ефективна защита, специалистите препоръчват продукти с минимум фактор 15 и нанасяне на всеки 2 часа. Фактор 30 има само 4% повече защита за кожата от слънцезащитните средства с фактор 15. Препоръчително е след продължително излагане на слънце, да се използва професионална козметика за след слънце, която ревитализира клетките, подхранва и хидратира изсушената кожа.

Но дори с използването на съответната слънцезащитна козметика за тяло, кожата се изсушава много на плажа. За да избегнем обилната дехидратация, е препоръчително да поемаме повече течности – основно вода, пресни плодове и зеленчуци, които витаминизират организма и кожата ни (краставици, диня).

Друг важен съвет е да носим слънчеви очила с UV – защита, когато сме изложени на силно слънце. Специалисти алармират за опасност от рак на кожата на клепачите. Очилата предпазват също така от фини бръчки в околоочната област. Проучване сочи, че 49% от мъжете и 29% от жените не са използвали слънцезащитен продукт през последната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*