Синдром на придобита имунна недостатъчност – как да откриете ранните симптоми?

СПИН е опасно заболяване, предизвикано от човешкия имунодефицитен вирус /ХИВ/. Тъй като болестта известна още под наименованието синдром на придобита имунна недостатъчност, предизвиква много усложнения, вземането на предпазни мерки за предотвратяване разпространението на инфекцията е препоръчително.

В днешно време, ХИВ се разпространява с бърза скорост. Въпреки повишената степен на информираност на обществото по отношение на този вид заболяване, много хора не знаят какви са характерните симптоми в ранния етап на СПИН.

Рисковите фактори, които са предпоставка за предаване на инфекцията са: контакт с телесни течности от заразен човек, като кръв, сперма или кърма, както и споделяне на игли и спринцовки за инжектиране на наркотици. Особени признаци и симптоми свързани с ХИВ не се проявяват в началния етап на заболяването. Като цяло инкубационния период свързан с ХИВ инфекции, обикновено продължава десетилетия. Ето защо потърпевшия неволно може да разпространи заболяването, тъй като не подозира, че е носител на вируса.

Първоначално всички признаци или симптоми са подобни на много други обичайни заболявания, които обикновено са болка в горната част на главата, треска, болки в гърба и мускулите, понижаване на апетита, гадене, възпаление на лимфните възли и др. Повечето от тях могат да бъдат погрешно идентифицирани като други нарушения. Ето защо при поява на такъв вид симптоми е необходимо да се направи кръвен тест, за да се гарантира, че медицинската диагноза е правилна.

В случай, че кръвния тест показва отрицателен резултат, все още не означава, че не сте жертва на заболяването. Вие ще трябва да повторите този вид изследване след шест месеца, когато ще бъде потвърдено вашето състояние. Ако лабораторните тестове са положителни се изисква подходяща терапия, която ще забави процеса на разпространение на вируса в други органи на тялото.

Използването на предпазни средства по време на полов контакт, особено при хората с повече от един сексуален партньор е препоръчително, както и да се подлагат на рутинни кръвни изследвания, което ще гарантира тяхното здравословно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*