Симптоми на астма при бебетата

Всички знаем за астматичните пристъпи при възрастните, но много малко от нас са наясно с появата на астма при бебетата. Да, това заболяване може да се получи още от най-ранна възраст, като причините за това все още не са известни. Въпреки това се смята, че излагането на алергени като прах, дим, цветен прашец и наличието на космат домашен любимец са основните причини за развитието на астма при бебетата. При някой от новородените, това заболяване може да бъде вродено, тъй като то се предава и по наследствена линия.

Астмата причинява силни затруднения при дишането и ако пристъпът бъде по-дълъг се стига да недостиг на кислород, който може да доведе до увреждане на жизненоважни органи на тялото.

Астматични симптоми при бебетата

  • Затруднено дишане – когато носните пасажи се свиват, тогава детето със сигурност се бори за да получи достатъчно въздух. Това се забелязва най-вече когато бебето плаче или извършва някаква физическа дейност, като пълзене например. Продължителността на задъхването може да варира от няколко секунди до няколко минути. При получаване на остър пристъп, това може да доведе до плитко и учестено дишане.
  • Хрипове – това е типичен свистящ звук, който се чува всеки път, когато бебето диша и издиша. Това ясно показва, че въздухопроводите са стеснени и през тях преминава само малко въздух.
  • Кашлица – при астма може да се забележи поява на хронична кашлица, която може да бъде суха или влажна. През деня тя е откъслечна, но през вечерта положението се влошава. Кашлицата може да бъде придружена и от симптоми на алергия като кихане, сълзене на очите и секреция от носа.
  • Стягане в гърдите – тъй като бебето може да си поеме само малко въздух, то трябва да положи доста усилия при дишането и това води до стягане на гръдния кош.
  • Спазми – бебешките спазми доста често се свързват с астмата. Те могат да бъдат описани като свиване на една или няколко мускулни групи на тялото за кратък период от време. Ако се получат силни контракции, които продължават няколко минути, тогава задължително трябва да се посети болницата.

Има някои сериозни симптоми, които изискват спешна медицинска намеса. Те са, както следва:

  • Учестено дишане
  • Разширяване на ноздрите
  • Прибиране стомаха към ребрата
  • Бледост в лицето
  • Посиняване на устните и ноктите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*