Рак на простатата – повече информация за заболяването

Простатата е жлеза с формата и размера на орех, която обгръща уретрата и представлява част от репродуктивната система на мъжа. Функцията на простатната жлеза е да произвежда флуидна течност, която е съставна част от спермата. Обикновено образуването на тумор в тази част на тялото е бавен процес. Туморът може да нараства в продължение на години. В повечето случаи симптомите и признаците са малко забележими. Някои агресивни разновидности на болестта протичат много по-бързо и водят до значително съкращаване продължителността на живота на засегнатите хора.

Ракът на простатата засяга най-вече мъжете над 60 годишна възраст и по-рядко тези, които са навършили 40 години. Фактора възраст е един от най-важните за разпространението на болестта. Също така от значение е и расата. Най-честите случаи на заболяването се наблюдават при американските мъже.

Няма конкретна терапия за рак на простатата, която може да се определи като най-добра. Избора на лечение зависи от няколко фактора като възраст и стадий на заболяването. Операция, лъчева терапия или хормонално лечение, могат да създадат сексуални проблеми на пациента. Проблеми с уринирането също могат да се появят след хирургична намеса или лечение с радиация. Тези проблеми могат да варират от тежки до леки в зависимост от вида на лечението на простатната жлеза. Високочестотна фокусирана ултразвукова терапия /HIFU/ използва ултразвукови вълни за унищожаване на дълбоко вкоренена тъкан в района на органа, което може да се окаже трудно за постигане със стандартните методи.

Хирургичното лечение за премахване на простатата и тъканите около нея се предприема, след като ракът се е разпространил извън простатната жлеза. Този метод е известен като радикална простатектомия. Лъчетерапията използва мощни рентгенови лъчи за да унищожи раковите клетки. Тестостеронът е основния мъжки хормон, който предизвиква образуването на тумори в простатата. Хормоналното лечение всъщност е терапия с медикаменти, които намаляват количествата на хормона в организма. Този метод помага да се избегне допълнително  разпространението на рака.

За предпазване от рак на простатата е необходимо да се води здравословен начин на живот, като се избягва консумацията на храни с животински произход. Включване на храни като броколи, домати, соя и ядки ще подейства благоприятно при превенция на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*