Причини, симптоми и лечение на хронично възпаление на задстомашната жлеза

Хроничния панкреатит е възпаление на панкреаса, който е важен орган отговарящ за храносмилателните функции на организма. За да научите повече за това състояние можете да прочетете статията или да се запознаете с материалите публикувани в  здравен портал „Фрамар” за възпаление на задстомашната жлеза.

Панкреаса е орган, разположен близо до стомаха. Той има две важни функции. Първата е да се отделят важни хормони, като инсулин и глюкоген, а втората е да произвежда храносмилателни сокове, които помагат да се разграждат мазнините, протеините и въглехидратите в тънките черва. Автолиза на панкреаса се дължи на намаленото производство на храносмилателни ензими и хормоните секретирани от панкреаса. Съществуват два вида панкреатит, остър и хроничен. Тук са посочени причините за това състояние, симптомите и методите за лечение.

Причини за възпаление на задстомашната жлеза

Консумацията на алкохол е основната причина за хроничен панкреатит. Има и много други фактори, които предразполагат развитието на заболяването, а именно:

–          Муковисцидоза – това е генетично заболяване, по-точно мутация на ген 7. Това е дефектен ген и може да се наследява от родителите;

–          Рак, камъни в жлъчката – в резултат на стеснение на панкреасния канал. Това е анатомичен проблем при хора родени със структурни проблеми на панкреаса;

–          Хиперпаратиреоидизъм;

–          Нараняване или травма, което причинява възпаление на панкреаса;

Симптоми на възпаление на задстомашната жлеза

Коремната болка е главен симптом на хроничния панкреатит.  Пациентът страда от чувство на болезненост в горната част на корема. Болката може да бъде непрекъсната или да се увеличи след хранене или консумация на течности. Продължителността понякога е от 1-4 дни. Някои от най-характерните симптоми включват: повръщане, слабост, жълтеница, диабет, мастни изпражнения, гадене, храносмилателни проблеми и др.

Лечение на панкреатит

Терапията се фокусира върху намаляването на болките в корема и решаване на проблемите с храносмилането. Прилага се диетичен план, който включва храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини и въглехидрати. За да се намали болката, лекарства като трамадол са препоръчителни. Поради вероятността от странични ефекти, всяко лекарство трябва да се приема след предписание от лекар. Пациенти, които развиват диабет поради хроничен панкреатит, трябва да поддържат нивото на инсулин чрез медикаменти за инжектиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*