Преценете всички разходи, които ще трябва да направите по време на покупката на имоти

При сключване на сделка с недвижими имоти, много от купувачите на жилища, особено тези, които за първи път правят това, не са наясно с някой допълнителни разходи. Задължително е да се заделят и средства, освен тези за самата покупка на дома. Тези средства зависят от различни фактори, като такси към банките за превод на средствата по сметката на продавача, плащане на нотариус за изслушването на сделката и издаването на акт за собственост, комисионна на посредника (при намиране на имоти чрез Imotifree.bg комисионните отпадат, тъй като продавачът и купувачът се договарят директно, без помощта на брокер) и така нататък. По-надолу можете да придобиете представа за всички разходи, които се правят обикновено при сключването на сделка за покупка на имоти и така ще придобиете реална представа, какви средства ще са ви необходими при сключването на окончателния договор.

  • Такси за нотариуса – свидетел на четенето на сделката

  • Такси за банката – кредитор (при вземане на ипотечен заем), включващи усвояване на кредита, прехвърляне на средствата от сметката на титуляра към сметката на продавача, годишно управление на кредита и т.н.

  • Плащане на данък „Сгради“ в „Местни данъци и такси“

  • Такса за издаване на скица по кадастралната карта на града

  • Премия за застраховка при ипотека

  • Такси за откриване на партиди за комуналните услуги във ВиК и Енергоснабдяване.

  • Такси за включване към интернет доставчик и кабелна или сателитна телевизия (те са по желание, не са към задължителните разходи).

След като разберете на каква стойност ще са приблизителните стойности на всички тези разходи, тогава можете да прецените и до къде се простират вашите възможности за покупката на имоти. Най-сериозни са разходите за нотариуса, които варират от 2 до 10% от стойността на сделката, като това зависи от това дали се плаща със собствени средства или чрез ипотечен заем от банката (тук също има разминаване в зависимост от вида на ипотеката), а също така и таксите за самата банка, които започват от около 450 – 500 евро и зависят от самата сума на кредита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*