Превенция при чернодробна инфекция

Хепатит С е сериозен здравен проблем.  Около 170 милиона души в света са заразени с вируса на това заболяване. Ето някои важни съвети за превенция на чернодробна инфекция тип С.

Хепатит С е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит. Заразяването обикновено се осъществява чрез кръвопреливане, хемодиализа и убождане. Вируса може да предизвика усложнения като цироза и рак на черния дроб.

Няма създадена ваксина или лекарство за хепатит С. Ето защо превенцията е много важна. Ако желаете да избегнете заразяването с вируса, следвайте следните стъпки:

–          Не използвайте интравенозни упойващи вещества. Ако изпитвате затруднение, потърсете специализирана помощ. Ако не можете да се откажете от тях, никога не споделяйте игли или спринцовки. Препоръчително е да се ваксинирате срещу чернодробна инфекция тип А и Б;

–          Не споделяйте лични вещи, които биха могли да носят следи от кръв като бръсначи и четки за зъби;

–          Ако сте здравен работник, винаги вземайте рутинни предпазни мерки. Работете внимателно, като използвате необходимите средства за безопасна работа. Подложете се на ваксиниране срещу хепатит Б;

–          Ако желаете да си направите татуировка или пиърсинг, бъдете изключително внимателни. Уверете се, че инструментите са много добре стерилизирани и дезинфекцирани;

–          Тъй като хепатит С, може да се разпространява чрез полов контакт се препоръчва използването на предпазни средства. Ваксинация срещу хепатит Б е препоръчителна;

Някои пациенти с чернодробна инфекция тип С се възползват от лечение с интерферон алфа или комбинация от интерферон алфа и рибавирин.  Препоръчва се почивка по време на острата фаза на болестта, когато симптомите са най-сериозни.

Болните от хепатит С, трябва да бъдат внимателни при вземането на витамини и хранителни добавки, като първо го обсъдят с лекар.

Всяко вещество, което е токсично за черния дроб, може да се окаже опасно за пациент с чернодробна инфекция С. Необходимо е да се прекрати консумацията на алкохол, тъй като той ускорява прогресирането на болестта и влошава състоянието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*