Помандър – парфюм от древни времена

Чували ли сте някога за думата помандър? Помандърът е представлявал малка метална топка, която съдържала екстракти от парфюм и различни растителни билки. Кръглата капсула се закачала на врата за верижка или синджир, като обикновено служела за отстраняване на неприятни миризми или като предпазно средство против заразата от чума. Помандърът се считал за парфюм на Средновековието.

Как са се приготвяли съставките за помандърът – парфюм?

Приложението и направата на кълбото-парфюм се е изменяло пред годините, тъй като и нуждите и тенденциите са варирали плавно с времето. Нека проследим промените:

Средновековие

От този период имаме първите сведения за използване на помандър като парфюм. употребата му носи религиозни препратки.

Ренесанс

Археологическият вестник  Volume 31 от 1874 описва формулата за приготвяне на съставките на помандър датиращ от периода на Ренесанса през 1584.

Ето какви били съставните части на тогавашния парфюм:

–          Стиракс

–          Каламит

–          Лабданум

–          Тамян и смола

Тези материали се стривали на прах. Разтваряли се в розова вода и се обработвали на огън. Накрая цялата смес се увивала заедно във форма наподобяваща ябълка и се поръсвала с канела и карамфил. Като довършителен штрих се е добавяли ароматни нотки като амбра, мускус и цибетка. Всичко до тук се омесвало за последно, а вече получената „ябълка” се поставяла в метално контейнерче, готово да бъде използвано като парфюм, ароматизатор или защита срещу зарази.

Даже и самият Мишел дьо Нострадам имал подобен метод и формула за направата на така наречения помандър. Нострадамус се прочул с рецептата си за върховен и дълготраен парфюм, който не можел да се срещне никъде по света.

Съвремие

Съществуват и съвременни форми на помандър. Те се приготвят от изсушени или пресни плодове като портокал, както и растения като карамфил, така се достига до краен аромат на парфюм, който притежава трайност до няколко години. Модерният помандър служи освен като ароматизатор и парфюм, така и за средство за премахване на неприятна миризма от въздуха, дрехите и спалното бельо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*