Парфюм с феромони

Що е то феромон?

Феромоните в даден парфюм са секретирали или отделени химични елементи, които предизвикват обществена реакция при представители от същия вид. Тъй като това определение звучи доста сложно, може да се каже, че феромоните, които се поставят в някои видове парфюм представляват химични вещества, които действат извън тялото на човек и са способни да повлияят на поведението на други индивиди.

Има ли различни феромони?

Да! Можем да срещнем различни феромони за парфюм, в зависимост от тяхното действие. Съществуват алармени феромони, хранителни феромони, секс феромони и още много други, които влияят върху поведението или физиологията на човека. Не само хората се опитват да оказват влияние на поведението на околните като използват тези химични вещества при производството на парфюм. Документирано е, че насекомите също използват феромони. В допълнение към тях са някои гръбначни животни и растения, които комуникират и си взаимодействат благодарение на феромоните.

Произход на феромоните

Терминът „феромони“ е въведен от Питър Карлсон и Мартин Лучер още през 1959 година. Наименованието на съставката за парфюм идва от гръцки език phero и означава хормон или стимулиране. Феромоните понякога се класифицират също като екто-хормони. През годините те биват цел за изследвания от много учени, включително Жан-Анри Фабър, Джоузеф Линтнър, Адолф Бутенанд и известният етнолог Карл фон Фриш, който ги нарича с името „алармени вещества.“ Те се трансформират извън тялото и притежават пряк ефект върху развитието на хормоналните нива или промяната на поведението при хората. Това е причината, да се разработват стотици видове парфюм, със съдържание на феромони.

Производство на парфюми с феромони

В последните години, употребата на феромони в производството на парфюм предизвика истински бум в обществото. Интересът към подобни ароматизиращи средства се засилва все повече, като дори световноизвестни марки направиха колекции парфюм, съдържащи тези хормонални съставки.

Лимити

Съществува физически лимит за реалния размер на организмите, които приемат феромони. Феромоните в малки количества се разпръскват от организма на източника, много по-бързо, от колкото могат да се произвеждат. Така тяхната ефективност се намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*