Няколко причини защо свиренето на пиано стимулира мозъка

Да се ​​научите да свирите на пиано е полезно не само за изразяване на вашите артистични интереси или за впечатляване на другите, то е полезно и за вашия интелект. Ето защо изучаването на музика може да бъде страхотен стимул за вашия мозък.

Повечето хора свирят на пиано за забавление. Свиренето на инструмент обаче е нещо повече от страхотно хоби. Когато се упражнявате или просто свирите песен на пианото си, мозъкът ви пренатоварва. Много зони на мозъка се активират, което има дългосрочен положителен ефект и подобрява някои важни способности.

Свиренето на пиано подобрява вашата координация

Когато свирите на пиано, упражнявате независима координация. Понякога лявата и дясната ви ръка трябва да изпълняват напълно различни движения едновременно. Вашият мозък трябва да каже на всеки поотделно какво да прави и как да се движи по клавиатурата. Това е добра мозъчна гимнастика. Да се ​​научите да извършвате независими движения на ръцете едновременно стимулира различни области на мозъка, точно както възможността да  четете ноти  драматично подобрява координацията между ръцете и очите.

Свиренето на пиано повишава слуховата ви способност

Съвсем очевидно е, че първо трябва да слушате внимателно, преди да пуснете определена музика или песен. Само ако можете да запомните как трябва да звучи, ще можете да се коригирате. Разбира се, не всеки се ражда с привилегировано ухо, но това е нещо, което може да се развие.

Свиренето на пиано подобрява способността ви за четене

Нотите на една партитра са като буквите в книга. И двете трябва да бъдат дешифрирани и комбинирани, за да има смисъл текстът или песента. В този смисъл, научаването да четете музика едновременно тренира вашите умения за четене.

Свиренето на пиано подобрява езиковите ви умения

Четенето на ноти и превеждането им в движения на ръцете може да се сравни с изучаването на чужд език. Децата например, които са били научени да четат ноти, са по-склонни да научат други езици. Дори и да започнете като възрастен, свиренето на инструмент се възползва от тези способности. Възможно е обаче да не забележите толкова подобрение, колкото при децата.

Подобрените езикови умения също могат да бъдат свързани с големия слух, който имат музикантите. Свиренето на пиано улеснява разпознаването на мелодията на чужд език и разграничаването къде започва и къде свършва една дума.

Източник: https://prosound.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*