Мерки за предотвратяване на чернодробна инфекция

Хепатит е вирусно заболяване, което засяга черния дроб и може да причини сериозни увреждания на целия организъм. В здравен портал „Фрамар” за чернодробна инфекция има поместена информация, която ще ви насочи към мерките за предотвратяване на заболяването. Най-честите симптоми за хепатит са кожен обрив, объркване, сърбеж, гадене, повръщане, диария, промяна в цвета на кожата и др.

Превенцията на хепатит е по-добрия вариант от лечението. Съществуват някои методи, които са лесни за приложение:

–          Измивайте ръцете си винаги преди хранене и след използване на тоалетната;

–          Избягвайте нездравословните места за живеене;

–          Когато пътувате до развиващи се страни, трябва да бъдете много внимателни с това, какво ядете и пиете. Уверете се, че водата която консумирате не е замърсена с отпадъчни води;

–          Ако плувате в басейн, проверете дали има добра канализация;

–          Приучете членовете на вашето семейство към добра хигиена и сексуална култура;

–          Почиствайте редовно тоалетната с антисептични препарати;

Създадена е ваксина срещу хепатит А и тя е насочена към тези хора, които пътуват и работят със заразени лица, такива които сменят сексуалните си партньори, както и тези които имат заболяване на черния дроб.

Инкубационния период на вируса на хепатит А продължава от две до шест седмици. В повечето случаи, ако един пациент е болен от този тип чернодробна инфекция, ще се възстанови без усложнения и няма да развие хроничната форма на болестта. При хепатит В, периода на инкубация на вируса е от четири до двадесет седмици. При този вид чернодробен иткер, обаче е възможно развитие на усложнения като цироза и хроничен хепатит.

Като цяло лечението на чернодробна инфекция протича в болница, но при лека форма на заболяването, терапията може да се проведе в домашни условия. Необходимо условия при провеждане на терапевтичните процедури е, храненето да е на малки порции и по-често през деня. Не забравяйте, че хепатит може да бъде много коварно заболяване. Ето защо ако усетите някои от гореизброените симптоми, не отлагайте посещението си при лекар. Колкото по-навреме откриете болестта, толкова лечението ще протече по-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*