Материали за изработка на спални и тяхната надеждност

Когато решим да сменим дадена мебел първото, което трябва да направим е да проведем проучване за това кои са фирмите за мебели, първенци на пазара, по отношение на качеството на своите стоки. За човек, който и понятие си няма от производство на мебели може да е много трудно да определи кой точно материал е надежден, но все пак винаги може да се информира. Предимството на нашето съвремие, за разлика от “тъмните” години на комунизма е, че освен че вече има и от птиче мляко, също така не съществува т.нар. информационно затъмнение. С две думи – информация да искаш. Само трябва да седнете и да прочетете внимателно.

И така да кажем, че сте решили да смените спалнята. Старото легло съвсем е сдало багажа, а вие имате нужда от надеждно легло, което няма да ви позволи да се изсипете на земята, заради ненадежден материали, който ще се разцепи. Как обаче да купите нещо качествено, при положение, че имате толкова много приятели, които са били излъгани и в крайна сметка всички спални, която са закупили са се разковавали, разлепяли или просто някоя част се е отчупвала. И това дори не и след година манипулация. А преди години нашите родители просто не е имало начин да попаднат на боклук. Разбира се и днес има качествени спални и други мебели. Всичко зависи от материала, от който са изработени, някои са по-издръжливи, а други не. Да не говорим, че много зависи и от сглобките.

И така кои са основните материали при изработката на една спалня и доколко може да се вярва, че са надеждни?

На първо място слагаме масивната дървесина или МДФ, което е облицовано с естествени фурнири. При изработката на спални трябва да се има предвид, че все пак на тях може да спят повече от един човек, като средното тегло може да е доста голямо. Затова спални, които са изработени от масивна дървесина са много подходящи, ако държите вашата мебел да издържи много години. Разбира се за тази цел ще трябва да похарчите доста над средното за една спалня, защото дървото винаги е било много скъпо, заради хигроскопичните си свойства и дългия си живот.

Ако обаче не може да си позволите такава скъпа мебел, винаги може да се спрете на спалня, изработена от МДФ, със или без естествен фурнир. Този материал е почти толкова здрав, колкото и масивното дърво. Разбира се не може да се сравни с него, все пак няма по-добро от дървото, но когато условията и средствата не позволяват да се сложи мебел от масивна дървесина, МДФ мебелите са идеално решение. Те са най-разпространените мебели, защото са издръжливи, не се надраскват лесно, а и няма вероятност мебел от този материал да мухляса и изобщо влагата няма шансове при тях.

Не на последно място може да споменем и спални, изработени от ПДЧ, който материал, представлява плочи, изработени от дървени частици, пресовани и слепени със специални смоли. В миналото са се ползвали формалдехидови смоли, които са се изпарявали свободно и е имало сериозна опасност за здравето на човека. Днес те са заменени от екологично чисти такива, които допринасят за здравината на материала. Лошото при него е, че може лесно да се навлажни и да се повреди от влагата, затова мебели от ПДЧ не бива да се слагат на влажни места, като банята и кухнята.

Колкото до спалните, ПДЧ също са подходящи за тяхната изработка, но не са така надеждни като МДФ, например. Може би и поради тази причина са по-евтини. Какво ще изберете, обаче си зависи само от вас. Но все пак не забравяйте, за да ви служи една мебел дълго и вярно, трябва да се грижите правилно за нея. Всеки един от споменатите материали си има изисквания за поддръжка, не забравяйте да се запознаете и с тях преди покупката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*