Маркови ли са наистина марковите неща

Реших да пиша по тази темаи да сътворя набързо тази статия, защото днес както си стоях в офиса един шофьор на камион спря, за да ме попита къде се намира една фирма. Обясних му разбира се и той съвсем непринудено ми сподели, че кара текстил от турция.

Тогава се сетих, че като си бях в България съм виждала как се шият облекла с определени „марки“ за без пари(използвайки евтината работна ръка) и след това се изнасят в чужбина, за да се продават там в големите молове. Повечето хора които си купуват „маркови“ неща едва ли се замислят от къде идват те и наистина ли са маркови. Или просто се шият или произвеждат някъде по света и се продават след това с определена марка.

В това даже съм почти убедена, защото ако не бяха на печалба, всички тези вървежни марки-било дрехи, било то обувки, нямаше ад имат пари за толкова реклама. И с какво толкова са по-различни всички тези маркови дрехи и обувки от останалите преди производители, освен със своята цена-почти е нищо.

Преди години „марката“ на определена стока беше равна на качество, в днешно време обаче, когато повечето неща се  произвеждат в Китай или в друга страна с ниско платено заплащане, определено и стоката можем да поставим под съмнение. За мен е лудост да си купя „маркови“ маратонки за сто и петдесет евро или „маркова“ блуза за над сто евро, като знам че тези неща са произведени някъде си(тук не поставям под съмение работниците произвели стоката) за без пари, а от крайният потребител изискват в пъти повече пари.

Но разбира се, както гласи една стара българска поговорка-за всеки влак си има пътници-наистина е така. Има толкова много хора, които купуват единствено и само неща с името на дадена марка за себе си и за цялото семейство, но в същото време не се знае дали наистина това е марково, дали наистина даденият производител си го е произвел или е шито в някой цех. Но това е факт, хората просто се зомбирани на тази тема и държат на това. За мен лично  има много по-стойностни неща в живота, на които трябва да се обръща внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*