Лечебни свойства на амарант и масло от амарант

Историята на отглеждането на амарант и използването му като хранителен продукт и ефективно лекарство датира от поне 8000 години. В същото време историята на „амаранта“ е едновременно невероятна и трагична.

Амарантът е бил широко използван като храна и символ на поклонение сред инките и ацтеките. Индианците от Централна и Южна Америка смятали амаранта за божествена култура и използвали масло от амарант и семена от амарант в местните жертвоприношения.

По време на завоеванието (испанската колонизация на Америка, започнала с откриването на континента от Колумб), завоевателите по някаква причина решават, че като унищожат основния атрибут на тези жестоки обреди – амаранта, ще могат да сложат край на традицията да се принасят живи хора в жертва на боговете завинаги. Отглеждането, съхранението и всякаква употреба на амарант и неговите продукти е строго забранено. Поради това най-ценното и уникално растение, което днес учените наричат ​​само продукт на 21 век, е забравено в историческата си родина в продължение на много векове.

Разбира се, испанците са донесли амарант в Европа, но, без да знаят за ценните му свойства като хранителен продукт и лекарство, в Стария свят амарантът е бил използван дълго време само като красиво декоративно растение.

Този най-ценен продукт преживява второ раждане през 20-ти век, когато започват сериозни изследвания върху него в САЩ. Сега стотици изследователски институти по света се занимават с възраждането на тази древна култура. Големият руски учен Николай Вавилов прогнозира, че амарантът ще бъде основната култура на третото хилядолетие. Той твърди, че в близко бъдеще амарантът ще храни човечеството. След смъртта му обаче цялата изследователска работа е съкратена и почти забравена. Много по-късно тази работа е продължена от Исхан Магомедов, професор в Санкт Петербургския университет. Той стана един от първите местни изследователи, които започнаха да отглеждат амарант.

Източник: vsichki-recepti.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*