Кои са причините и симптомите при хиатална херния?

Хиаталната херния е състояние, което се диагностицира в по-късен етап. Това се случва поради липсата на симптоми, или появата на такива, които са много общи с други храносмилателни проблеми. Най-често хиаталната херния се среща при хора над 55 години, но теоретично може да се появи при всеки човек. Причината за появата на това заболяване е отслабване на диафрагмалния хиатус, което позволява горната част на стомаха да премине в гръдната кухина. Това състояние предизвиква появата на стомашен рефлукс.

Обикновено диагнозата се поставя, когато пациента започне да изпитва болки в корема и хранопровода. Това се случва, когато заболяването е в напреднала фаза. В зависимост от причината за това състояние, съществуват и по-патологични форми на диафрагмална херния. При преминаване на горната част на стомаха към диафрагмата,  състоянието е по-лесно за откриване и обикновено се лекува от само себе си. Една по-сложна форма на хиатална херния е когато не само част от стомаха а и други органи преминават в гръдната кухина. Тежките симптоми и усложнения са свързани именно с този вид херния.

Най-често срещаните причини за хиатална херния е възрастта на пациентите, обикновено над 55 години. Други причини могат  да бъдат повишеното налягане при кашлица, генетична слабост на диафрагмата и хранопровода. Затлъстяването и вдигането на тежки предмети, предизвикват появата на това заболяване. Консумацията на някои храни като шоколад, мента и употребата на цигари, също е рисков фактор за това състояние.

Най-честите симптоми на хиатална херния са болки в гърдите, болки в областта на хранопровода и др. Хора, които са жертва на тази болест също страдат от стомашно езофагеален рефлукс. Често хиаталната херния е съпроводена със загуба на съзнание, което може да се дължи на намален приток на кръв към стомаха или натиск упражняван върху сърцето. Също така се забелязва и неспособност за преглъщане на храна.

За облекчаване на състоянието и предпазване от появата на усложнения е необходимо да се подложите на специален режим на хранене. Ето защо е необходимо да се консултирате с лекар специалист, който ще ви насочи към най-подходящата за вас диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*