Климактериум – естествени средства за контролиране на състоянието

Менопаузата се характеризира с приключване на репродуктивния период на жената. Климактериум настъпва, когато количеството на женските хормони намаляват по естествен начин, а тялото на жената спира да произвежда яйцеклетки. За съжаление менопаузата може да се окаже труден период за някои жени, тъй като той е съпроводен с редица неприятни симптоми. Те включват: горещи вълни, безсъние, нощно изпотяване, промени в настроението, вагинална сухота, намалено либидо и раздразнителност. Неочаквано покачване на теглото е друг често срещан признак на климакс.

Понякога жените, които наддават на тегло по време на климактериум не са променяли режима си на хранене. Това в повечето случаи е разочароващо, което кара жените да се чудят какво е причинило това внезапно повишаване на килограмите. Друг път увеличаване на теглото е в резултат на преяждане, предизвикано от действието на хормоните. Забавения метаболизъм, който съпътства хората в зряла възраст също е причина за този проблем.

Телесните мазнини и естроген имат уникална допълваща роля. Тези мазнини помагат за регулиране на производството на женския хормон, който не достига в период на менопауза. Ето защо организма се стреми да задържи мазнините в усилията си да стабилизира нивата на естрогена. Това става, чрез промени в апетита, храносмилането и обмяната на веществата.

Вместо да започвате хормонална терапия, която увеличава риска от рак на гърдата и репродуктивни ракови заболявания, има редица естествени средства, които можете да използвате, за да се преборите с излишните килограми. Някои от тях включват: Черен Кохош, градински чай, масло от вечерна иглика, жълт кантарион и др.

Най-добрия начин за предпазване от наддаване на тегло е прилагането на здравословна диета и практикуване на физически упражнения.

Хранителния режим трябва да включва пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Избягвайте употреба на алкохол, пикантни храни и кофеин, пържени или мазни храни и захар.

Консумация на осем чаши вода на ден и около половин час упражнения, ще помогне за значителната загуба на килограми. Това ще доведе и до смекчаване на симптомите на менопауза и стабилизиране нивото на хормоните в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*