Китарно комбо – избор

За непосветените, усилвател за репетиции (китарно комбо) е усилвател на китара, който е с ниска мощност, но често е оборудван с функции, които са идеални за репетиция на ниски нива. В наши дни комбото може да бъде всичко – от комбиниран усилвател за моделиране до ниско-мощен пълен лампов усилвател, който е идеален и за записи.

Най-важната част на китаристите са техните ръце. Понякога звукът на усилвателя и кабинета е толкова готин, че не можете да звучите по начина, който музикантът е предвидил без подходящия усилвател или кабинет. Така че казаното, че китарата е по-важна от усилвателя, изобщо не трябва да намалява значението на усилвателя или комбото. То може да бъде евтино и за репетиции в домашна среда, но може да бъде и качествено и мощно за репетиционната, дори и за сцена.

Комбото с по-малка мощност може да се захранва от батерии, когато свирите навън и или репетирате в задния двор. Вградените ефекта също помагат да разнообразите свиренето си. Най-чести се препоръчва китарно комбо за начинаещи с мощност от 10 до 20 Вата. То е добро за самостоятелни репетиции.

Основната причина повечето китаристи да купуват усилвател за китара за по-малко пари е да имат приличен партньор за репетиране в домашното свирене – независимо дали сте начинаещ или опитен китарист, когато сте  с ограничено пространство. евтиното комбо помага. Станат ли нещата сериозни обаче, не можете да се осланяте на комбо струващо 200 лв.

30 ватото комбо е достатъчно за клубове (може би дори повече). Повечето такива  усилватели обаче свирени на ниво концерт, ще изкривят звука. Ако това е, което търсите, тогава добре. Ако търсите супер чисти звуци, тогава да може да бъде по-добре за вас 100 ватов усилвател. Като цяло изборът на усилвател и кабинет, или на китарно комбо зависи изцяло от нуждите на музиканта, неговото ниво и неговия личен подход към китарното изкуство.

Източник: muzikalen.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*