Как да спим повече у дома с ново бебе

Докато храните и се грижите за всяка нужда на бебето си, недостигът на сън и ставането на нова майка вървят ръка за ръка. Грижата за себе си след раждането обаче е необходима и за да се гарантира, че майката е достатъчно здрава, за да се грижи за новороденото.

Погрижете се за себе си и се научете да спите повече с новородено бебе, като следвате тези съвети.

Когато бебето спи, можете да спите и вие.

Да, да, да, като майка, която за пръв път се раждаше, презирах този съвет. Това изглежда е един от онези невъзможни съвети за недоспали майки, които никой не може да следва. Имате деца, за които трябва да се грижите, ястия, които трябва да приготвяте, къща, която трябва да почиствате, задачи, които трябва да изпълнявате, и безкрайни списъци със задачи.

Истината обаче е, че трябва да поставите здравето си на първо място, което означава да спите, когато му дойде времето.

Така че се възползвайте максимално от времето за дрямка. Дори ако това означава от време на време 20-минутна дрямка. В някои дни това може да е от решаващо значение. Домашните задължения и неспешните задачи ще трябва да почакат за момента. Важността на съня ви надделява над дребните детайли. Даването на приоритет на майчиния сън означава, че ще бъдете по-добре подготвени да се справите с крещящи бебета и изпускане на пелени посред нощ.

Обучение за сън на бебето

Не е тайна, че обучението на бебето на сън е спорна тема. Някои твърдят, че насилственото приспиване на новороденото бебе е неестествено и често вреди на нуждите му за развитие, докато други твърдят, че то е не само възможно, но и необходимо за новите родители, за да запазят здравия си разум през първите няколко седмици.

Макар да виждам аргументите и на двете страни, ще бъда честна: никога не съм мислила за приспиване на чисто новото ни бебе. Ако бебето се събуждаше през нощта, предполагах, че това е, защото е гладно и има нужда от храна и утеха от мама. След като навърши няколко месеца обаче, осъзнах, че е от съществено значение да помогна на бебето да установи рутина. Ето защо, ако това е възможно, препоръчвам да поставите бебето на вашия график, така че то да се храни повече през деня и по-малко през нощта и да дремва по-малко през деня и повече през нощта. Циркадните им ритми в крайна сметка ще бъдат в синхрон с деня/нощта и в много по-приспособим график, което ще позволи на всички да се наспят добре.

Включете, доколкото е възможно, и други хора.

Включете някой друг, ако чиниите и задачите наистина ви натоварват. Това може да бъде съпругът, сестрата или свекървата. Те могат да ви помогнат с някои задачи, докато вие се фокусирате върху това да останете здрави, като си осигурите достатъчно сън след раждането. В случаите, когато ви е трудно да заспите от преумора може просто да легнете да почивате докато напазарувате пелени да кажем. Като например тук https://памперси.бг/c/%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81-1/.

Ако имате малко дете и по-големи деца, за които трябва да се грижите едновременно, най-добрият вариант може да бъде да наемете някой, който да ви гледа, докато вие си почивате. Дори това да означава да наемете помощ, защото най-добрият момент да инвестирате в допълнителни ръце (и в здравето си) е, когато наистина имате нужда от тях.

Супер мама, не се опитвайте да правите всичко сама. „За отглеждането на едно дете е нужно цяло село“, както се казва в една поговорка. Това е абсолютно вярно. Просто се опитайте да го направите. Потърсете помощ, за да можете да си осигурите допълнителните часове сън, мамо!

Не бива да се разчита на кофеинови продукти.

Не можете да разчитате само на кафето, за да преминете през първите дни. А тези сладки напитки и закуски ще ви накарат да се сринете и да изгорите бързо. Вместо това се съсредоточете върху яденето на здравословни плодове и зеленчуци и поддържането на хидратация, тъй като те ще ви улеснят да заспите, когато дойде време.

Като заета нова майка с ограничено свободно време знам колко лесно е да закусваш в движение и да правиш нездравословни избори за храна, само за да получиш нещо за ядене. Когато обаче се зареждате с гориво за деня и се приготвяте да заспите през нощта, избирайте разумно и вземете кисело мляко, барче с мюсли, зелено смути и салата.

Да си лягате по-рано е добра идея.

Това може да е трудно за преглъщане, но обърнете внимание: СТАВАЙТЕ РАНО СУТРИН И СИ ЛЯГАЙТЕ РАНО ВЕЧЕР. Като нова майка правех всичко и всички, от които имах нужда, опитвайки се да оползотворя максимално ценното време, когато бебето ми спеше през нощта… с изключение на съня, разбира се. Въпреки това трябва да се опитате да спите, когато бебето ви го прави през нощта, дори и да е по-рано, отколкото сте свикнали… Защото бебето в крайна сметка ще се събуди. Ако сте спазвали графика му, ще можете да се справите по-добре с честите събуждания, ако и вие сте подремвали често.

Това може да изглежда най-очевидното, но когато сте лишени от сън, е лесно да го пренебрегнете! Осигурете си необходимата почивка след раждането на бебето и си лягайте по-рано.

Колкото и банално да звучи, грижата за себе си за новите майки всъщност се свежда до същите стари здравни съвети, които всички сме чували, но сме пренебрегвали от години. Да се храним добре, да се хидратираме и, най-важното, да спим достатъчно. Защото доказано е, че повече сън подобрява настроението, продуктивността, щастието и способността ви да се справяте със стресови ситуации отново и отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*