Как да се облечем за интервю

„Не се обличайте като за работата, която имате в момента, обличайте се като за работата, която желаете“. По време на интервюто за работа всеки детайл от дрехите Ви е от значение – като започнем от сакотоо и стигнем до най-малките аксесоари като обшците например. Избора при мъжете е меко казано по-лесен (изчистен, стилен костюм върши работа навсякъде), за това ще обърнем повече внимание за избора на дамски дрехи. Тук ще споделя какви дамски костюми са подходящи за интервю, кои не са и как работодателя възприема отделните елементи от дрехите по време на интервю.

На първо място искам да рагледам няколко факта за дамските костюми. Основната и най-важна цел е да продадете своите качества, а не своя външен вид. Поради тази причина избягвайте да носите дамски костюми с къса поличка. Изберете костюм с панталон, който е достатъчно женствен. Така имате сериозен, бизнес вид и в същото време напомняте че все пак сте жена. Колкото до мъжете – тук няма уловка. Всеки костюм е подходящ, носенето на сако зависи само от температурата. Ако е студено – сложете сако, ако ли не – една риза е достатъчна.

Обувките. Всеизвестно е че те са най-важната част от дамските костюми. Ако цялостния Ви външен вид е сив и скучен, едни червени обувки с висок ток могат да направят цялото Ви излъчване модерно и разчупено, като в същото време е и подходящо за интервю. Придържайте се към простия и елегантен стил и спазвайте двте златни правила: 1. Не носете обувки с прекалено висок ток и 2. Не носете обувки с отворени пръсти.

Като стана дума за отворени пръсти се налага да дам и един на пръв поглед очевиден съвет, който се отнася и за мъжете: не носете сандали, двапанки или маратонки на интервюто за работа. Това е напълно абсурдно. Независимо за каква позиция кандидатствате, не е нужно да създавате лошо първо впечатление. Поне за интервято облечете костюм и подходящи обувки.

Прическата. При мъжете единственото важно нещо е да не изглежда така, все едно току що сте станали от леглото. Ако сте рошав и неподстригван вида Ви просто крещи „непукист“. Но от там идва и едно друго следствие за работодателя – няма да Ви пука и за служебните задължения, също както за прическата Ви.

Колкото до жените – пуснатата коса може да Ви направи привлекателна и секси, но не това е основната Ви цел. Както вече казах трябва да представите Вашите умения, а не Вашата красота. Хванатата коса е най-подходяща за интервю. В комбинация със стилен дамски костюм впечатлението пред работодателя ще бъде още по-добро, от колкото сте очаквали.

Вече сте зарадени със знания за дрехите, които трябва да облечете на интервю, остава само да споделя последния очевиден съвет – не носете пиърсинги по себе си на интервюто. Личния живот не трябва да се бърка с професионалния. Щом ще представлявате дадена фирма – трябва да сте безупречни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*