Как да откриете симптомите при рак на гърдата?

Симптомите на рак на гърдата могат да бъдат изпитани от мъжете и от жените, но това заболяване се среща много по-рядко при мъжете, отколкото при жените. Повече от 1 на 10 жени е вероятно да страдат от симптоми на рак на гърдата и да бъдат диагностицирани с това заболяване.

Симптомите на рак на гърдата включват: наличие на бучка, тумор или киста, които са с размер достатъчен за да може да се усеща или вижда на мамограф. Понякога тумора не е установен в продължение на години. Симптомите при рак на гърдата, често не се проявяват, докато ракът вече не е в късните си фази на развитие и най-вероятно има метастази в други части на тялото. Ето защо е важно да се провеждат редовни профилактични прегледи.

Симптомите на рак на гърдата, често са едва доловими и откритието им от самостоятелен преглед може да бъде безуспешно. Поради високата честотата на заболяването сред по-възрастните жени, в много страни се препоръчва скрининг. Наличието на бучки или образувания в гърдите не е необичайно, както и това, че повечето от тях не са ракови.

Бучката може да се образува в гърдите, гръдния кош или под мишницата, ако ракът е в гърдите или в близост до стената на гръдния кош. Също така се забелязва промяна в размера, формата и кожата на гърдите. Образуването на бучки при млади жени, може да бъде признак на фиброкистозна болест на гърдата.

Като цяло, рак на гърдата е много е по-агресивно заболяване при по-млади жени. Бучката, която е ракова ще е твърда на допир, няма да бъда подвижна и няма да променя бързо размерите си. Ако бучката е нежна, тя може да бъде киста или подут лимфен възел. Генетична консултация и генетичен тест, трябва да бъдат направени при хора, които имат в семейството си болни от ракови заболявания.

Възпалителен рак на гърдата е рядка разновидност на заболяването. Възпалението се появява защото раковите клетки блокират лимфните възли в кожата на гърдата и не винаги е свързано с поява на бучка.

Рака на гърдата е заболяване, което трябва да бъде открито навреме и познанията по този въпрос ще бъдат само от полза за пациентите. Ето защо е необходимо да се информирате за характерните симптоми и как сами да контролирате състоянието на гърдите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*