Какво ще се случи със смартфоните и мобилните услуги до 2020 година?

В днешно време всеки е притежател на смартфон, като някои имат не един, а два или повече. Въпреки това можем ли да твърдим, че мобилните технологии са завзели света? Така е, някои държави имат доста развита мобилна търговия, но други не могат да се похвалят дори с наличието на сензорни телефони.

За да разберем до каква степен смартфоните са навлезли и ще продължават ли да превземат нови територии, е проведено проучване от Ericsson, чиито данни са категорични и точни. До 2020г 70% от населението по целия свят ще използва мобилни сензорни устройства, а 9 от 10 човека ще имат достъп до широколентова мобилна връзка.

В допълнение с широкото разпространение на смартфоните, абонаментите ще се удвоят до 2020 година. Общият им брой ще достигне до огромните 6.1 млрд. този невиждан растеж ще се дължи главно на страните от Африка, Близкия изток и тихоокеанските територии около Азия.

След като смартфоните се разпространяват с такава бързина, то и трафикът на данни ще нарасне. В днешно време е немислимо да използваме смартфон без мобилни данни. Очаква се обемът на интернет потреблението да се увеличи десетократно до наближаващата 2020 година. По същото време 80% от трафикът на интернет ще се осъществява през смартфони.

Според думите на главния ръководител на отдела за комуникации на Ericsson, средното месечно потребление ще се увеличи многократно. През 2014 година то е 2.4 GB на един човек, а през 2020 година ще бъде по 14GB.

Същевременно видео трафикът също ще нарасне. Очаква се, че около 60% от целия мобилен трафик ще се използва за видео. Това от своя страна ще подобри характеристиките на смартфоните и ще замени напълно компютрите. Видеото ще се окаже ключово от използването на мобилните данни. Средният потребител отделя от 1 до 2 часа всеки ден на видеа, независимо откъде са представени.

Данните от проучването сочат още, че голяма част от мобилния трафик ще се генерира от 10% от всички потребители на смартфон.

През първото тримесечие на годината броят на мобилните абонаменти е достигнал 7,2 млрд, като отново имаме повишение с 1,5%. Най-голям ръст има благодарение на страните от Азия. Същевременно продажбите на смартфони са достигнали 75% от продажбите на всички мобилни устройства.

Мобилните широколентови абонаменти също отбелязват значителен растеж. С 30% в световен план, което е около 150 млн. нови абонамента. Спрямо проведеното проучване е установено, че до 2020 година 85% от абонаментите ще бъдат за широколентови мобилни услуги.

Най-голям растеж за всички мобилни услуги се наблюдава в Африка и Близкия изток. Продажби на смартфони, подписването на абонаменти и използването на мобилен трафик са новост при тях, която скоро ще се превърне в ежедневие.

Определено можем да твърдим, че с всяка изминала година населението става все по-технически образовано. В последните няколко години растежът на мобилните услуги е скочил с невиждани цифри и данните сочат, че това ще продължи. С други думи до 2020 година почти няма да има човек без смартфон.

Необходимост или лукс всеки сам преценя какъв е смартфонът за него.

Източник: https://pss.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*