Какво представлява молитвата на православните християни

Молитвата на православните християни естествено става под формата на думи, но те изглеждат някак празни, ако не идват директно от сърцето. Ако молитвата на разума се свърже със сърцето или се превърне в сърдечна, тя се изпълва най-често със страдание, печал и болка. Тя, като че ли, независимо за какво се отнася молитвата ни, ни прочиства целите.

Такива са моментите, когато майката моли Бога болното й дете да оздравее или ние Го молим да ни помага и закриля в трудните за нас моменти. Обикновените хора обаче не сме в състояние да имаме добра концентрация по време на молитва, разсейваме се, умът ни се рее над едни неща, сърцето копнее за други, а волята ни блужда на трета.

Целта на християнските живот и аскеза като цяло е събирането на многото разфокусирани центрове на човека в едно. Според нашата религия, сърцето е мястото, на което трябва да се съберат всички тези разпаднали се структури, за да може личността да се превърне в една добре структурирана и хармонична цялост.

Колкото повече един човек обича Господ, толкова повече саможертви е способен да стори заради вярата си. Жертвите, които правим в духовното си израстване са изключително трудни и мъчителни. Тъй като хората са по природа с егоистично „Аз”, за да се роди едно ново и коренно различно „Аз” в молитвения диалог с Бог. Егоистичното, старо „Аз” не може да води ефективен диалог с Твореца, защото е прекалено влюбено в себе си, разсеяно и разхвърляно. Новото „Аз” се структурира постепенно, сякаш човек изписва икона в себе си, като иконографа е самата Господна благодат,  насърчаваща го непрестанно.

В Евангелието то се наименува „ново раждане“ или „раждане отгоре“, чийто смисъл хората неправилно отдават на акта на кръщение.  Вярващият, духовно развит човек непрекъснато е в състояние на силна концентрация докато се моли, а често християните я постигат рядко или дори изобщо.

Източник: http://ddrom.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*