Какво е да живееш близо до летище

Реших да напиша тази статия и да я публикувам в някоя директория за статии, за да споделя своя личен опит в тази насока. От малко повече от година живеем в Германия в едно симпатично селце близо до едно доста голямо летище. В началото, когато дойдох ми беше много странно. До тогава познавах летищата само като пасажер – отиваш част, два преди полета, качваш се в самолета и излиташ, но никога не съм се замисляла как живеят хората близо до няоке летище. Е, сега вече мога да кажа, че имам малък скромен опит в тази посока.

Тукашното летище е относително голямо, да не кажа най-голямото и съответно всеки ден кацат и излитат стотици, даже хиляди самолети. В началото ми беше много странно и дори доста шумно, но с времето човек свиква. Офисът, в който работя е точно под кацащите и в зависимост от посоката на вятъра излитащите самолети. Понякога летят толкова ниско, че имам чувството, че ако се протегна и ще докосна самолета.

Разбира се, колкото по-ниско летят, толкова по-шумно става в моя офис. Дори през лятото, ако е отворена вратата и някой звъни по телефона, от шума нищо немога да разбера и винаги моля клиента да изчака няколко секунди, докато отмине самолета. За живеене е по същият начин- колкото по-близо живееш до кацащите или излитащите самолети, толкова е по-шумно. В къщата, в която ние живеем не се усеща чак толкова много, само от време на време, когато например прозорците в хола са отворени.

Но освен отрицателното нещо трябва да погледнем и в положителна насока, а именно – какво точно ни дава едно летище-отговорът е много прост-нови възможности. При наличието на едно голямо летище в същност се задават повече възможности за работа, транспортът е много добре организиран. Ако до преди повече от двадесет години-преди построяването на летището, автобусът е минавал един път сутрин и един вечер, то сега има автобуси на всеки четиридесет минути. Хората си намират по-лесно работа и в един момент шумът от самолетите остава на заден план. Разбира се, всеки си има приоритети и избира къде и как да живее. За сега на нас тук ни харесва, а за в бъдеще-времето ще покаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*