Какво да подарим на дете, което играе с Монтесори играчки?

Най-ефективният начин, по който децата опознават света около себе си, е чрез игра. В това никой не се съмнява. Д-р Мария Монтесори обаче разработва нов метод, в който детето да се развива във всички посоки именно чрез играчките. Много родители възпитават по този начин децата си и ако сте попаднали на такова дете, сигурно се и чудите какво да му подарите. Няма да ви държим в неведение и веднага споделяме с вас какви трябва да са Монтесори играчките:

 

От естествени материали

 

Всяка една играчка реално представлява учебния материал и детето учи чрез нея. Именно затова е важно тя да бъде изработена от естествени материали – най-често бамбук.

 

Играчка за многократна употреба

 

Това се препокрива с горното изискване. Тъй като тези играчки трябва да стимулират образованието и развитието на децата, то логично е да изберете нещо, което може да се използва много пъти.

 

Те са чувствителни играчки

 

След като детето може да ги докосва, то може и да ги манипулира. По този начин се развива неговата чувствителна и сетивна страна. Това е важна крачка в развитието на детето, преди да се премине към абстракцията.

 

Подходящи за възрастта на детето

 

Важно е за тези играчки, че всеки етап има своята възраст. Поради тази причина е хубаво да изберете такава, която да съответства на възрастта на детето.  Има играчки, които са за деца от 0 до 6, а и такива за до 12 години.

 

Това са доказани играчки

 

Играчките Монтесори се раждат, след като се наблюдават различни деца, които играят с тях. Следователно можем да заключим, че това са доказани играчки. Едно от ключовите неща е, че тези играчки се адаптират към възрастта на децата. Затова е хубаво да съобразите играчката с годините на детето, а ако имате затруднения, то просто да потърсите помощ от консултантите в магазина.

Източник: Detskiigrachki.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*