Какви са начините за предотвратяване появата на пептична язва?

Язвата е едно много разпространено заболяване, което засяга хората от всяка възрастова група. Развива се както при жените, така и при мъжете. Характерно за язвата е, че тя представлява нарушаване на лигавицата на храносмилателната система. В зависимост от засегнатата зона, съществуват различни видове язви. В повечето случаи лечението е съсредоточено към намаляване на болката и предотвратяването на появата на усложнения.

Здравословния начин на живот може да намали симптомите на пептична язва. Ето защо трябва да се избягва консумацията на пикантни храни, кафе, алкохол, тютюнопушене, употребата на някои лекарства и др. Съществуват два вида лекарства, които намаляват секрецията на киселина, произведена от стомаха. Първия вид са Н2-антагонисти, като Ранитидин и Циметидин. Втория вид лекарства са известни като инхибитори на протонната помпа. Това са омепразол и ланзопразол.

Ако пациента е инфектиран с бактерията Хеликобактер Пилори, ще трябва да му бъдат предписани таблетки за нейното унищожаване. В повечето случаи лечението е комбинация от три лекарства: инхибитор на протонната помпа и два вида антибиотици, които се приемат ежедневно в продължение на една седмица.

Понякога пептичната язва предизвиква появата на много сериозни усложнения, като перфорация на стомаха или дванадесетопръстника. Това причинява силна болка и случая се нуждае от спешно лечение. Друго усложнение произтичащо от това заболяване е появата на кръвоизлив. В този случай се появяват следните симптоми: повръщане на кръв и наличието на кръв в изпражненията, което предизвиква промяната на цвета им. От бавното кървене на язвата може да се развие анемия, където броя на червените кръвни клетки силно намалява.

Един от начините за лечение на стомашна язва е операцията. Тя се прилага обикновено, когато има усложнения, които могат да се проявят като кървене, перфорация на дванадесетопръстника или лигавицата на стомаха. Развитието на перитонит се нуждае от спешно болнично лечение.

За да се избегне операцията и да се предпазите от появата на пептична язва, трябва да се обърне внимание на вида на консумираната храна, както и на начина на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*