Истината за ерозия на зъбния емайл

Какво представлява ерозия на зъбния емайл (данни от „Фрамар“)?

Зъбният емайл е най-здравото вещество в човешкото тяло. Той е полупрозрачния, твърд външен слой на зъбите, който ги защитава от износване, както и от топлите и студените храни и напитки. Емайлът пази също така зъбите от ерозионното въздействие на киселините и химикалите. Той покрива дентина и когато се получи ерозия на зъбния емайл, това означава, че този долен слой на зъбите остава незащитен. През дентина преминават микроскопични тръбички и когато най-горния слой не може да спре горещите, студените и сладките храни, тогава те започват да преминават през тези тръбички и дразнят нервите на зъбите. Получава се силна чувствителност, която може да прерасне и в болка.

Кое причинява ерозия на зъбния емайл?

Много са факторите, които могат да разрушат горния слой на зъбите. Такива са:

  • Консумация на твърде много безалкохолни или плодови напитки, заедно с лоша хигиена на зъбите. Бактериите в устата се хранят със захар и я преобразуват в силни киселини, които разяждат емайла.
  • Консумацията на много кисели храни и бонбони. Те могат да доведат до ерозиране на емайла на зъбите.
  • Сухота в устата или ниско нива на слюнката. Слюнката помага за предотвратяване на кариесите, чрез неутрализиране на киселините и отмива остатъците от храната в устата.
  • Киселинен рефлукс – това е болест, при която стомашните киселини се изкачват по хранопровода и достигат до устната киселина, където могат да атакуват зъбния емайл.
  • Булимия и алкохолизъм, които често водят до повръщане. При този процес, отново се получава така, че стомашните киселини имат ерозионен ефект върху твърдия горен слой на зъбите.
  • Определени лекарства или добавки с високо киселинно съдържание, като аспирин и витамин С, също могат да ерозират зъбния емайл.
  • Триене и износване от прекалено енергичното миене на зъбите също може да доведе до появата на кариес.С правилното поддържане на хигиената на устната кухина и редовното посещение на зъболекарския кабинет, много по-лесно човек може да се предпази от ерозия на зъбния емайл. Всичко зависи от вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*