Използване и грижа за паркета


Паркетът създва комфорт и уют в жилището. За да бъде дълго време така красив и привлекателен, за него трябва да се полагат грижи. За всичко, което е необходимо да се прави е добре да се интересувате още при закупуването му.

Използването на професионалисти за поставяне на паркет е желателно, защото от самото му поставяне зависи и ползването и грижите в бъдеще. Нужно е да се спазват препоръките на производителя. Да се обърне внимание на влажността на въздуха. Когато влажността на въздуха е висока има опасност да се получи разместване. При много сух въздух също има вероятност да се нанесат щети на дървеното подово покритие. Знае се, че сухият въздух е вредени за човешкото здраве, особено за хора с проблеми на дихателните органи. Поради всичко това е препоръчителна влажност на въздуха около 30 – 60 процента.

За да се предпази това красиво естествено подово покритие от надраскване е необходимо да се почистват грубите частици много внимателно. При случайно разлята течност трябва да се действа бързо за подсушаване на пода. Не трябва да се мие пода с мокър парцал.
По паркета не трябва да се ходи с обувки с ток или повредена подметка,защото той ще се надраска. Краката на мебелите също влошават външния вид и това налага да се постави под тях парче филц. Не поставяйте саксия на дървения под, защото конденза ще предизвика образуване на петна по дъската.

Ако все пак се случи някаква неприятност по паркетното покритие, то можете да се справите чрез почистване или леко реставриране . Получените петна от кафе или чай, както и от вино, може да отстраните с помощта на леко навлажнена кърпа с вода,в която има разтворена сода за хляб. Следи от някаква мазнина, както и боя за обувки се почистват с чист бензин.

Паркетът може да се покрие с течен парафин при поставянето му за да се запази лаковото покритие. В зависимост от цвета на паркета има много начини да бъдат премахнати появилите се драскотини. За това е добре да се консултирате със специалист, за да се получи желания ефект. Ако се налага по-голяма реставрация на определени места или на цялото подово покритие, най-добре оставете това на професионалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*