Изкуството на завоите при картинга

  1k Карането на картинг в права линия е сравнително проста задача. Но завоите – точно там е сериозното предизвикателство и истинското забавление. В тази глава ще научите за състезателната траектория в завой – този почти митичен елемент, за който пилотите говорят толкова много. Целта е да разберете принципите на завиване, за да можете сами да определяте точно коя е перфектната, най-бързата траектория на всеки завой.

Радиус на завоя = Скорост * Сцепление

Кое е по-лесно? Да караме по права линия или да завиваме? Карането направо, нали? Това е най-основния принцип, на който се основава завиването: колкото по-плавно и „направо” се кара, толкова е то по-лесно и бързо.
Това се постига като се насочи картингът по линия, която е с възможно най-голям радиус, или с други думи – завоят се „отваря” максимално.

Нека направим една малък експеримент. Завържете малка тежест /например няколко шайби / за конец, дълъг около 60см. След това ги завъртете около главата си държейки края на конеца. Обърнете внимание на скоростта и на центробежната сила, която изхвърля тежестта навън.

Същата тежест я завържете за конец дълъг около 2м. и направете същото.  Ще забележите, че когато я въртите на по-дългия конец, тя ще се движи по-бързо, въпреки, че центробежната сила, която я тласка навън е същата.

Сега си представете на мястото на тежестта един картинг, който минава през два различни завоя – единия с радиус 60см, а другия с радиус 2 метра. Също както шайбите накрая на конеца, картът е по-бърз когато се движи по линия с по-голям радиус, т.е. може да се движи по-бързо.

Отправни точки 

Първото нещо, което се прави, когато се определя траекторията на един завой, е да се открият няколко отправни точки. Съществуват три ключови елемента във всеки един завой – подход към завоя, ейпекс и изход.  На пръв поглед изглежда просто, но за да сте бързи не е достатъчно просто да свържете тези три точки заедно с точката на спиране в някаква произволна крива… да, траекторията се допира до тези точки, но е плавна и се прелива от завой в завой по някои основни правила.

Да прелиташ завоите – една от най-великите причини да караме картинг!

Едно от най-вълнуващите предизвикателства, които можете изобщо да изпитате, е управлението на карта по перфектната траектория на лимита на възможностите му. Много от пилотите правят така, че намирането на тази линия да изглежда по-трудно отколкото е наистина.

Този картинг се намира в точката на влизане в завоя от външната страна на пистата. В случай, че влезнете в завоя правилно, останалата част от него се улеснява значително и се случва от само себе си. Така че е важно да имате ясно обозначима точка за влизане в завой.

При излизането от завоя се използва и последния сантиметър от пистата. Основното правило е, че колкото по-голяма част от пистата използвате, толкова по-рано ще можете да изправите волана. Същевременно, колкото по-рано изправите волана, толкова по-скоро можете да ускорите.

Тук картът се намира в ейпекса  /или връхната точка/ на завоя, в най-вътрешната страна на пистата. Изходът на завоя и момента, в който започва ускорението зависят от това къде ще изберете да бъде ейпекса.

Източник: http://pirin24.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*