Зоо портал- 3 от най- отровните храни за домашните ви любимци

Много е разпространено схващането, че няма никакъв проблем да даваме част от храната, която консумираме на домашните си любимци. И много хора без да се замислят подават парченца вкусна храна на своите любимци, несъзнавайки, че така ги обричат на бавна смърт. Да, точно така. Влезте в някой известен български зоо портал и потърсете информация по темата. Ще се научите много неща, които могат да предотвратят увреждането на здравето на вашето любимо животно. В следващите редове обръщам внимание на 3 от най- токсичните храни за домашните любимци.

Кофеин

Хранителните продукти, съдържащи кофеин се смятат за много рисковани, когато става въпрос за безопасността в хранителния режим на домашните любимци. Кофеинът съдържа химикал, който е наличен и в шоколада и може да има фатални последици за животното. Симптоми на отравяне са гърчове, тремор, хипотермия и повръщане. Кофеинът поразява нервната система, белите дробове и сърцето на животното.
Ядки от макадамия

Поглъщането на тези и други видове ядки по принцип не е фатално, но може да предизвика голям дискомфорт у вашия домашен любимец. Някои от нежеланите ефекти включват повръщане, отпадналост, депресия, подуване на ставите и зашеметена походка.

Симптомите обикновено изчезват след няколко часа, но все пак е препоръчително да заведете домашния си любимец на ветеринар.
Ксилитол


Това е подсладител, използва се най-вече за да придаде сладост на дъвките. Ако вашия домашен любимец го погълне, той повишава секрецията на инсулин в организма.

Признаци на отравяне с ксилитол са зашеметената походка, повръщане и припадъци. Обикновено лечението се състои в интравенозно прилагане на декстроза от специалист.

За да гарантирате безопасността в хранителния прием на домашния си любимец, съхранявайте правилно всички хранителни продукти, които консумирате. Ако видите, че падне парченце от токсична храна на земята, изхвърлете я незабавно. Най-вероятно воден от голямото си любопитство, вашият любимец ще опита падналата храна. Ако си позволите небрежност в това отношение, животното може да пострада сериозно. А вие не искате това, нали?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*