Знаете ли какви видове средства съществуват за лечение на акне?

Акнето е кожно заболяване, предизвикано от прекомерното производство на мастни секрети в порите, което предизвиква тяхното подпушване. Тази среда е идеална за развитието на бактерии, което благоприятства образуването на кисти, пустули, папули, и комедони. Акне се образува както при подрастващите, така и при хората в по-напреднала възраст.

Ако въпреки вашите усилия, акнето ви създава проблеми, консултация с дерматолог, може да помогне за прилагане на лечение с по-силни лекарства. Антибиотиците могат да се окажат ефективни в борбата с това състояние. Перорални антибиотици като, тетрациклин, доксициклин, миноциклин, еритромицин и др. обикновено се предписват за лечение на акне. Актуални антибиотици, които се прилагат върху кожата са клиндамицин или дапсон. Други средства за приложение върху кожата са ретинолова киселина под формата на крем или гел, формули на бензоил пероксид, сяра, резорцин, салицилова киселина и азелаинова киселина.

За жени, при които акнето е причинено или влошено от хормонални смущения се предписва лекарство наречено спиронолактон. Противозачатъчни лекарства също могат да помогнат, въпреки че в повечето случаи те влошават състоянието.

Съществуват процедури за лечение на акне като:

–          Лазерна процедура, наречена фотодинамична терапия;

–          Химически пилинг на кожата, който премахва белези от дермобразио или отстраняване на кисти и др.

Очаквания от лечението на акне

Акнето обикновено отшумява след тийнейджърските години, но може да продължи и до средна възраст. Това състояние често се повлиява добре от лечение след 6—8 седмици, но може да се обостря от време на време. Могат да се появят белези, ако не се предприеме лечение. При някои хора се стига до депресивни състояния. Ето защо е много важно при поява на това заболяване, първо да се посъветвате със специалист, който ще направи необходимите изследвания за установяване на причините, след което ще ви предпише най-подходящото лечение. Обикновено терапията ще бъде съпроводена и с промяна в хранителната диета и начина на живот. Не забравяйте, че акнето е лечимо заболяване и няма място за излишни притеснения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*