Знаете ли достатъчно за растението Гинко билоба?

Гинко билоба, позната също като гинко, е уникален дървесен вид, който няма друг аналог. Гинко е жива вкаменелост, подобна на фосили, датиращи от преди 270 000 000 години. Дървото Гинко билоба води началото си от Китай, то е широколистно и култивирано, като сведенията за него датират още от ранната човешка история. Това растение има различни приложения в традиционната медицина, използва се като хранителна добавка, както и като продукт на био козметика.

Целта на тази статия е да се запознаете по-подробно със същността на растението Гинко билоба, преди да прибегнете до неговата употреба.

Лек академичен анализ на растението

Гинко билоба са големи дървета, които обикновено достигат на височина 20-35 метра, а някои екземпляри в Китай са над 50 метра. Обикновено, дървото е устойчиво на увреждания при силен вятър и сняг. Младите представители са високи и тънки, слабо разклонени. През есета растението става изключително красиво, с листа обагрени в ярко жълто, но за съжаление окапва много бързо – в период до 15 дни. Резистентността към болести, устойчивостта срещу насекоми и способността да образува въздушни корени и стъбла, помага на дървото Гинко билоба да поддържа дълъг живот, като се твърди, че някои екземпляри са на възраст повече от 2500 години.

Как изглежда?

Листата на дървото Гинко билоба имат уникална визия в сравнение с останалите семенни растения. Те имат формата на ветрило, със силно заострени върхове и са с големина между 5 и 10 см. Често наричат растението гинко билоба „дървото богородичен косъм“, тъй като листата му приличат на папрат. Както вече споменахме, багрите на Гинкото през есента са наистина вълшебни.

Възпроизвеждане?

Гинко билоба е двуполово растение. Мъжките индивиди имат малки шишарки, които произвеждат спорофил. За сметка на това женските растения нямат такива шишарки. В края на дръжката на листата им, се образуват яйцеклетки, които след опрашването се превръщат в семена. Месестия външен слой на семето е мек и жълто-кафяво на цвят, наподобява плод. Въпреки че има привлекателен вид, когато падне от дървото мирише на развалено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*