За какво е вентилацията?

Правилно организираната вентилация в банята в частна къща или апартамент е една от предпоставките за вашия комфорт. Липсата и се отразява негативно на микроклимата на помещението: в него застоява въздух и се натрупва излишна влага. Това от своя страна пряко влияе върху благосъстоянието на жителите. Липсата на кислород и натрапчивите миризми могат да причинят сериозен дискомфорт, който може да бъде предотвратен чрез вентилация в банята.

 

Санитарни изисквания и стандарти

Въздушната обмяна във всяка стая трябва да отговаря на санитарните стандарти. За банята индикаторът е 7-9 m³ / h на 1 m². Така например, ако площта и е 10 m², необходимият обмен на въздух (съотношението на два обема – въздухът, влизащ в помещението за 1 час и самата стая) е 70–90 m³ / h. 

Естествено или принудително? 

Преди да направите вентилация в банята и тоалетната, направете диагноза. За да разберете дали има достатъчно естествена тяга за нормална вентилация, трябва да оцените ефективността на въздушния обмен. Измерва се със специално устройство – анемометър, за което най-често се извиква специалист. Самите вие ​​обаче може да забележите, че вентилацията не си върши работата. Това се доказва от следните признаци:

 • По стените и огледалата се образува конденз.
 • Миризмите са трудни за изтриване.
 • Въздухът изглежда остарял.
 • Спалното бельо и кърпите не изсъхват.
 • Образуват се гъбички и плесени.

Състоянието на вентилация може да се провери, без да се изчакват аларми. Използвайте най-лесния начин:

 • Вземете парче хартия или салфетка.
 • Отворете вратата на банята и прозореца най-близо до нея.
 • Прикрепете листа към вентилационната решетка и освободете: въздушният поток трябва да го изтегли към отвора.

Ако тестът е успешен, можете да направите без принудителна вентилация в банята. Моля, обърнете внимание: ако се нанесете в нов апартамент през студения сезон, първото впечатление може да бъде измамно. Факт е, че разликата в температурите извън и вътре в стаята насърчава движението на въздуха, така че заключенията за състоянието на системата се правят най-добре през лятото.

Организация на естествената вентилация

За да организирате правилно обмена на естествен въздух, трябва:

 1. Определете посоката на трасето на канала в зависимост от оформлението на помещението и естествената вентилационна шахта. Препоръчително е да се избягва голям брой ъгли и завои, както и да се обмисли възможността за изключване и почистване на каналите.
 2. Свържете банята и тоалетната с вентилационен канал. Най-лесният начин да направите това е използването на плоски въздуховоди с напречно сечение 110 × 55 mm или 204 × 60 mm и набор от аксесоари. Включва съединители, колена, редуктори, тройници, държачи и плочи, в зависимост от конфигурацията на дихателните пътища.

Правилна принудителна вентилация в банята

За принудителна вентилация в банята и тоалетната е необходим вентилатор, за да се осигури постоянна циркулация на въздуха. В зависимост от модела и метода на инсталиране можете да постигнете различни ефекти:

 • изпускателна вентилация: премахва „отработения“ въздух от помещението;
 • захранваща вентилация: осигурява подаване на чист въздух;
 • захранваща и изпускателна вентилация: изпълнява две задачи наведнъж, което ви позволява да решите цялостно всички проблеми с обмяната на въздух.

Обикновено в банята и тоалетната е инсталиран изпускателен вентилатор: той премахва влагата и нежеланите миризми от стаята. Ще ви кажем кои вентилатори са по-добри за банята и как да ги инсталирате правилно по-долу.

 

Следващия

 

Как да изберем вентилатор за баня

Избор на изпускателен (захранващ и изпускателен) вентилатор по тип дизайн

Вентилаторите са аксиални и центробежни (радиални).

 • Най-често срещаният тип работещ механизъм е аксиален. Домашните вентилатори, работещи на този принцип, имат достатъчен капацитет (70–100 m³ / h) и вършат добра работа по регулиране на местния обмен на въздух. Това е най-добрият вариант за направа на вентилация в банята на частна къща или апартамент.
 • Центробежните вентилатори се характеризират с по-висока производителност (100–1200 m³ / h) и по-високо налягане. Най-често се използват в промишлени помещения и системи с дълги вентилационни канали и гъвкави въздуховоди, които създават висока устойчивост. Основният недостатък е цената, която надвишава средната цена на аксиалните вентилатори.

Избор на изпускателен (захранващ и изпускателен) вентилатор по вида на инсталацията

В зависимост от начина на монтаж, вентилаторите се разделят на въздушни и въздуховодни.

 • Монтажните модели са лесни за инсталиране: не е необходимо да разглобявате вентилацията. Те обаче може да не се поберат в банята и да вдигат повече шум. За да не саундтракът изпита вашето търпение, закупете вентилатор с номинален капацитет не повече от 100 m³ / h.
 • Устройствата за канали са по-ефективни, невидими и по-малко чуваеми, тъй като са монтирани вътре в системата на каналите. Освен това с помощта на специални шумозаглушители те могат да бъдат направени практически безшумни. За вентилация на банята в къщата са подходящи модели с капацитет до 200 m³ / h.

Как да инсталирате вентилатор в банята

Необходими инструменти

 • Молив
 • Рулетка
 • Свредло, перфоратор с бормашини за бетон
 • Дюбели
 • Свързващи клеми
 • Трижилен кабел VVG с напречно сечение 3 × 1,5
 • Комплект отвертки и индикаторна отвертка
 • Пластични преходи

Монтиране на вентилатор

 1. Изберете модела, който съответства на диаметъра на вентилационния канал.
 2. Прокарайте захранващия кабел. Поставете окабеляването в каналите и ги покрийте с облицовка, за да избегнете контакт с вода. Друго решение е окабеляването в гофрирани маркучи.
 3. Отстранете рамката от вентилатора и я поставете в отвора, за да маркирате точките на закрепване.
 4. Пробийте монтажните отвори с бормашина и вкарайте дюбелите в тях. Пробийте стената с перфоратор, ако е необходимо.
 5. Инсталирайте корпуса на вентилатора в отвора, прекарайте проводниците през него. Закрепете тялото с винтове за самозатягане.
 6. Свържете захранващите проводници към клемите, изолирайте връзките.
 7. Заключете капака на вентилатора.

 

 

Следващия

Монтаж на вентилатор на канал

Инсталирането на вентилатор за канал директно във вентилационната шахта изисква опит и умения за монтаж. Ако не сте уверени във възможностите си, съветваме ви да се свържете с майстор.

 1. Както в предишния случай, окабеляването трябва да бъде направено в жлебове или гофрирани втулки.
 2. Развийте капака на клемната кутия, свържете проводниците към клемите, изолирайте връзките и върнете капака в първоначалното му положение.
 3. Включете вентилатора в електрически контакт и проверете дали връзката е правилна.
 4. За да разберете къде точно да инсталирате вентилация в банята, измерете диаметъра на канала. Вентилаторът е монтиран на разстояние един диаметър от входа или изхода. Входящите устройства са инсталирани в началото на вентилационната система (откъдето въздухът влиза в апартамента), а изпускателните вентилатори са поставени по-близо до изхода към самата стая.
 5. Инсталирайте вентилатора в канала, като използвате скоби или държачи с гумени уплътнения. Домакинските вентилатори не изискват самонарезни винтове.
 • Ако каналът има същата форма като вентилатора, монтажът се извършва без допълнителни части. Необходимо е само да запечатате ставите и да се уверите, че плътно прилягат.
 • Ако инсталирате квадратен вентилатор в правоъгълен канал, използвайте преход от пластмасова пирамида с подходящ размер. Правилното движение на въздуха ще бъде осигурено от част, която е половината от дължината на вентилатора.
 • За да свържете квадратен вентилатор към кръгъл канал, ще ви е необходим пластмасов адаптер за кръг на фланец. И тук дължината на прехода трябва да бъде поне половината от цялата дължина на вентилатора.
 • Уверете се, че всички структурни елементи плътно прилепват един към друг. Поставете решетката на входа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*