Защо все още няма ваксина против СПИН?

Към настоящият момент все още няма лечение срещу СПИН, но се използват антиретровирусни медикаменти, които успяват до някаква степен да забавят разпространението и развитието на ХИВ вируса. Ако бъде създадена ваксина против болестта, това ще е огромен пробив за медицината, който ще спаси милиони хора по света.

Кои са основните затруднения, които пречат за създаването на ваксината?

Ваксините срещу обикновените вируси представлява коктейл от умъртвени вируси или от такива, които са лишени от способността да се размножават. Имунната система без проблем създава антитела срещу тези псевдовируси и когато организма се сблъска с истински вирус, той има изградена защита и много бързо се справя с него.

Срещу ХИВ е трудно да се направи ваксина по много причини. Все още никой не се е възстановил от заразяване с ХИВ и затова учените не могат да намерят верният алгоритъм за създаването и. По-лошото е, че не могат да се създадат отслабени вируси или умъртвени такива и така имунната система да може да се справи с тях и да си изгради антитела за защита на организма. Учените са стигали до момент, в който са считали вирусът за слаб, но при попадането в тялото на опитното животно той веднага мутира и го заразява без да може имунната система да реагира адекватно на случаващото се.

Най-големият успех досега е постигнат от американски военни и тайландското правителство при опит с 16000 доброволци. При това клинично изпитание се използва комбинация от две ваксини, наречена RV144, която може да доведе до намаляване риска от заразяване с ХИВ до около една трета. Въпреки, че резултатите не са достатъчно убедителни, това е най-добрият опит до сега.

Последните новини обаче са доста обнадеждаващи, тъй като учените са създали ваксина за неутрализиране на маймунският вариант на ХИВ вируса (SIV), като тя все още е в тестов вариант. Ако се окаже наистина успешна тази ваксина ще бъде една голяма крачка към успешната борба с чумата на ХХ и ХХІ век. Тя ще трябва да се пригоди към специфичните особености на ХИВ и така ще се стигне до спасяването на милиони хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*