Затлъстяване и митове свързани с това състояние

Затлъстяването се характеризира с натрупването на големи количества мазнини в организма. То може да засегне хората от едно семейство, но колко се дължи на гените е трудно да се определи. Състояние като затлъстяване, се дължи на приема на повече калории, отколкото се изразходват с физическа активност в ежедневието. Това заболяване, поставя хората в по-голям риск от развитие на високо кръвно налягане, диабет и много други сериозни здравни проблеми. Наднорменото тегло се разпространява все повече сред хората в световен мащаб. Затлъстяването често е причина за поява на ракови заболявания като рак на гърдата или на дебелото черво и дори смърт. Това не е само козметичен проблем, а пряко вреди на здравето на хората.

Затлъстяването е заболяване, на което трябва да се обърне особено внимание. Някои често срещани митове и факти, свързани с този проблем са:

–          Хората страдат от това състояние, защото те не полагат усилия за загуба на тегло, като имат ниска физическа активност и нездравословни хранителни навици – Затлъстяването не винаги е поведенчески проблем. Въпреки физическата активност и хранителните навици, които са основна причина за това заболяване, има и други елементи, които трябва да се вземат предвид при оценката на причините за затлъстяването.

–          Втория мит е свързан с това, че заболяването е разпространено само в развитите страни – все повече доказателства съществуват за това, че затлъстяването се разпространява и в развиващите се страни. Това се дължи на консумацията на некачествена храна, на високите цени на плодовете и зеленчуците и др.;

–          Друг мит е, че прекалено пълните хора, трябва да се опитат да загубят голяма част от теглото си възможно най-бързо – факт е обаче, че загубата на тегло, особено бързата загуба на тегло, може да увеличи риска от развитие на камъни в жлъчката.

От всичко казано до тук, става ясно, че каквито и да са причините за затлъстяването и наднорменото тегло, за да се предотврати появата на усложнения е необходимо да се премине към здравословен режим на хранене и да се въведе програма за редовни физически упражнения. Това до известна степен ще подобри състоянието и ще ви накара да се почувствате по-жизнени и щастливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*