Как оценяват малките европроекти

европейско финансиране
европейско финансиране

Малките европроекти, които са от новия период до 2020 година и са на стойност до 100 хиляди лева, ще се оценяват два пъти по- бързо. Разпределянето и изплозването на парите по новите програми ще се регламентира от проекти постановления.

При тези европроекти предложенията ще отпадне техническата оценка. Те ще се оценяват само административно и финансово. За проекти, които кандидатстват за по- големи суми за финансиране обаче, ще е нужна пълна оценка по трите показателя.

И тъй като изискванията са намалени, то и срокът за произнасяне- дали проектът е одобрен и получава финансиране, също е съкратен. Това означава, че вместо 90 дни- както при големите европроекти, срокът ще бъде само един месец, най- много месец и половина.

За малките европроекти няма да е нужно да се доказва, че кандидатите отговарят на определените изисквания за получаване на европейско финансиране. Те ще подават само декларации.

Сред промените при разпределението на парите от ЕС през новия програмен период е залагането на минимална 60 % оценка, под която проектите нямат шанс да получат евросредства. Това означава, че в крайното класиране ще участват само проекти с над 60 точки. Т. е.- ако максимумът е 100 точки, участват само тези, котио са с над 60. За щастие това изискване отпадна.

Но като цяло правилата за използване и разпределяне на еврофондовете се повтарят. Освен това все още не е решен един спорен въпрос, а именно възможност за обжалване на фактическите оценки на проектите, което ще е невъзможно и през новия програмен период.

Ако има недоволните кандидати, те ще могат да оспорят единствено резултата от административната проверка, която показва дали те отговарят на изискванията за дадената процедура. Присъждането на точки за техническата и за финансовата част на предложенията си остава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*