Дизайнът на помещенията и интериорните врати

Без значение къде са поставени, вратите изпълняват няколко важни задачи. Ролята на входните врати е да дадат спокойствие и сигурност да обитателите в жилището и да ги пазят от хора с престъпни цели. Някои интериорни врати също изпълняват тази функция понякога, когато са поставени в жилища с много хора и всеки иска да осигури личното си пространство. Това обаче е рядкост и вътрешните врати се избират най-вече според външния си вид.

Няколко са факторите, които трябва да се гледат при избора на врати – от какъв материал са направени, каква е цената им и какъв е техния дизайн. Тези врати трябва да могат да изпълняват функциите, за които са предназначени безпроблемно, но същевременно да бъдат и част от интериора на помещенията към които принадлежат.

Добре е да се помисли за вратите, още докато се правят планове за обзавеждането. Тяхната ширина трябва да се определи предварително. Ако тя е до 90 см, тогава може да се използват стандартните врати, но ако са по-широки от 110 см, трябва да се търсят други варианти, като например портални или плъзгащи врати.

След като размера вече е определен, може да се уточнят цвета, остъкляването, декорацията и другите елементи. Тогава се определя и какъв ще е бюджета, защото различните модели врати са с различни цени, които се определят най-вече от използваните материали и качеството на изработката.

Материалите, от които се правят интериорните врати са най-вече МДФ, естествено дърво, фурнир или ламинат. Съществуват и врати от алуминий и PVC, които също се използват понякога.

Най-рядко се използва естественото дърво, защото неговата цена е по-висока и зависи от вида на дървесината. Тези врати се изработват най-вече бук, дъб и бор. Те са с много красив външен вид, изглеждат стилни и луксозни, за това и цената им е толкова висока. Здрави и издръжливи са, могат да бъдат в експлоатация много дълго време, при правилна поддръжка, защото изискват специални грижи.

Най-често използваните врати са от МДФ. Тяхната цена е по-ниска, а визията им много добра. Могат да бъдат във всякакви разновидности и модели, според желанията на клиентите.

Ламинираните врати също са хубави и дълготрайни, те са практични и също се търсят много, не се влияят от температурата и имат трайно покритие.

Вратите от алуминий и PVC се монтират в случаите, когато се подменя дограмата в жилището. Те също не са лош избор и могат да намерят приложение в един дом.

Фурнированите врати са малко по-скъпи, защото естественият фурнир ги оскъпява леко, но при тях материалите са от много високо качество. Тяхната визия се доближава най-много до тази на вратите от масивно дърво и е много трудно да бъдат различени от обикновените хора, които не са професионалисти в областта. Те са много добро решение за постигане на стилна и добра визия в един дом.

One Reply to “Дизайнът на помещенията и интериорните врати

  1. Като разпитаме повече няма как да не стигнем до извода, че материалите, от които се правят интериорните врати са най-вече МДФ, естествено дърво, фурнир или ламинат. Съществуват и врати от алуминий и PVC, които също се използват понякога, както и вие пишете, Но все пак и този избор ни е доста, особено ако не знае човек какво иска ще има да се чуди.Лично аз сега имам леки затруднения в избора на врата в спалнята понеже стените са предимно тъмно синъо , червено и оранжево, и може би черна ще е най добре не знам .Благодаря за статията ще ми бъде от голяма полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*