Възпаление на синусите – характеристика и лечение на състоянието

Синузит е едно от най-честите заболявания сред хората в целия свят. Синусните атаки са причинени от инфекция в синусите или кухините, които се намират в костите близо до носа. В портал за здраве „Фрамар”, за възпаление на синусите е поместена информация, която ще ви бъде полезна при идентификация на симптомите и причините за възникване на синузит.

Възпалението на околоносните кухини, предизвиква оток на синусите, което е предпоставка за затруднено дишане, повишена температура, главоболие и др. Всеки синус или кухина в черепа позволяват свободен обмен на слуз и въздух. При инфекция като сенна хрема или астма, синусите и носните лигавици се възпаляват, което води до блокиране на слузните секрети. Това води до натиск върху стените на синусите, което предизвиква болка и дискомфорт.

Понякога синузита може да доведе до мозъчни инфекции или други хронични проблеми. Симптомите при възпаление на синусите включват: главоболие, секреция от носа, запушване и блокиране на носните кухини, подуване на клепачите и др. Острите или хронични инфекции на околоносните кухини изискват продължително лечение, състоящо се от антибиотици или терапия с актуални деконгестанти, антихистамини, назални кортикостероиди и др.

Синузит може да се лекува с помощта на някои домашни средства като например:

–          Вдишване на пара от изпарител или чаша гореща вода;

–          Прилагане на топли компреси върху възпалената област;

–          Отвара от синапено семе на прах и вода, която се капва в ноздрите;

–          Прилагане на паста върху челото, състояща се от канела и вода;

–          Смес от джинджифил и вода под формата на каша се поставя върху челото;

–          Вдишване на масло от евкалипт и консумация на топъл чай ще помогнат за облекчаване на симптомите;

Освен горепосочените съвети, консумация на повече течности включително и вода ще осигури по-бързото възстановяване на организма. Въпреки това ако инфекцията на синусите продължава да се задълбочава, трябва да потърсите лекарска помощ, за да избегнете поява на усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*