Важни факти за лечение на висок холестерол

Хиперхолестеролемия е повишено ниво на холестерол в кръвния поток. Висок холестерол не е заболяване, а метаболитен дисбаланс, който може да доведе до различни заболявания на организма. Холестерола, представлява мазнините, произвеждани от черния дроб, които са от значение за правилното функциониране на тялото.

Количеството на холестерол в човешкия организъм може да варира в диапазон от 3,6 милимола/литър. При повишени нива на холестерола, трябва да се предприеме незабавно лечение, тъй като това може да доведе до поява на сърдечно съдови заболявания и инфаркт. Нивото на холестерола се повишава в резултат на неподходящо хранене, наднормено тегло, тютюнопушене и стрес.

Какво причинява образуването на висок холестерол?

–          Липсата на физически упражнения и чувството на апатия, са основната причина за високо ниво на холестерола.

–          Дисбалансът от неправилна диета, като консумация на мазни и нездравословни храни, предизвиква повишаване на холестерола.

–          Ниско ниво на плътност на липопротеините в кръвта, прием на свинско, говеждо месо, пълномаслено мляко, крема сирене, маргарини, пържени храни, тестени изделия, всичко това допринася за появата на висок холестерол.

–          Влакнестите храни като овес, плодове и бобови култури и зеленчуци, контролират и поддържат неговото нормално ниво.

–          Наднорменото тегло  – хората не разполагат с достатъчно липопротеин с висока плътност /добър холестерол/, което води до сърдечни заболявания.

–          Алкохол – консумацията на алкохол причинява повишаване нивото на холестерола.

–          Тютюнопушенето е още една причина за поява на това състояние.

–          Безпокойството и стреса, водят до висок холестерол с огромен риск от заболявания на сърцето.

С напредване на възрастта, мъжете и жените са предразположени към високи нива на холестерола. Както е известно, това води до сърдечно-съдови заболявания, които са по-често срещани при мъжете, отколкото при жените.

Ефективни лекарствени средства за лечение на висок холестерол

Съществуват много лекарства и медикаменти за контролиране и лечение на нивата на холестерола. Крестор е едно от лекарствата, които може да нормализира живота на пациента без да предизвиква странични ефекти. Този медикамент ограничава производството на холестерол само в черния дроб. Ето защо нивото му в кръвта намалява значително. Това е много добро средство за превенция на коронарна болест на сърцето. Препоръчително е да се приема само след лекарско предписание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


Въведете цифра за да се изпълни правилно аритметичната операция!
*